Az észak-erdélyi autópályával kampányolt Ponta Zilahon

Ha annyi autópályánk lenne, amennyit politikusaink valaha kampányban ígértek, a nappaliból a hálószoba felé is sztrádadíjat fizetnénk. Így az EP-választások előtti korteskedésben újabb kilométerekre tett ígéretet Victor Ponta miniszterelnök is.
Hirdetés

Még idén, várhatóan szeptemberben folytatódik az észak-erdélyi autópálya építése – ígérte csütörtökön este az éppen Zilahon korteshadjáraton tartózkodó Victor Ponta kormányfő, szociáldemokrata pártelnök. Elmondása szerint szombaton adnak utasítást a Torda–Szászsebes-sztrádaszakasz 3-as és 4-es szakaszának munkálataira, s még az ősszel folytatódik a sok éve késő Bors–Brassó-autópálya építése is.

Hogy mindenki lássa, ők most biza tényleg komolyan gondolják, forrásokat is hozzárendelt a tervekhez, mint hangsúlyozta, az áprilistól az üzemanyagokra kivetett plusz hétcentes jövedéki adóból futja az észak-erdélyi sztrádára is.

A konkrétumok sem maradtak el. Megtudhattuk, hogy a Kolozs megyei Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszon az építési munkálatok idén november 28-án rajtolnak. A Bihar megyei Berettyószéplak és Magyranádas között – amiben egyébként egy 84 kilométeres Szilágy megyei szakasz is benne van – azonban Ponta szerint hosszabb előkészületekre van szükség, hiszen még a megvalósíthatósági tanulmányt is újra kell vizsgálni. „Ezen a szakaszon a munkálatok 2015 novemberében kezdődhetnek el” – ígérte a miniszterelnök.

Kérdéses viszont máris, hogy ilyen körülmények között valóban elkészül-e 2016-ra teljes hosszában az autópálya, ez a határidő szerepel ugyanis a harmadik Ponta-kormány programjában, ami egyébként az RMDSZ kérésére prioritásként kezeli ezt a sztrádát.

Mint ismeretes, a Brassó–Segesvár–Marosvásárhely–Kolozsvár–Nagyvárad–Bors nyomvonalon haladó sztráda megépítését 2003-ban bízta rá a kormány a Bechtelre – a munkálatokra előzőleg nem írtak ki versenytárgyalást. Az eredetileg 2,2 milliárd euró értékű megállapodás szerint teljes mértékben az amerikai vállalat építette volna a 415 kilométer hosszúságú észak-erdélyi autópályát. A kormány számára előnytelen szerződés újratárgyalásának már 2005-ben nekiláttak, ekkor valamivel több mint egy évre leálltak a munkálatok. A sztrádaépítést 2006 nyarán kezdték meg újra, miután az illetékesek aláírták a módosított szerződést, amelyben többek között 2012 decembere helyett 2013 végéig hosszabbították meg az autópálya átadásának határidejét.

Az első 42 kilométeres 2009 végére készült el Gyalu és Torda között, ezt egy évvel később újabb 10 kilométerrel toldották meg, így a sztrádán ma már Aranyosgyéresig lehet közlekedni.

A Bechtellel való szerződésbontást követően – a bejelentések szerint – szakaszonként hirdetik meg a versenytárgyalásokat.

 

Hirdetés