Perelni fog a fasisztának nevezett író

Öreg fasisztának és neonácinak nevezte Mircea Mihăieş román írót Victor Ponta. „Kedves” szavai miatt az író perelni fog.
Hirdetés

Ellenzi a miniszterelnök, hogy Traian Băsescu állami kitüntetésben részesítse a Román Kulturális Intézet (ICR) volt vezetőit, köztük Mircea Mihăieş írót. Emiatt nem is ellenjegyezte az erről szóló elnöki rendeleteket, és a véleményét sem rejtette véka alá. A sajtó kérdésére, hogy miért utasította el a dokumentumok aláírását, Victor Ponta elmondta: „Voltak ott olyan személyek, akik románellenes, sőt fasiszta véleményeknek adtak hangot, például Mihăieş, aki szélsőjobboldali, egy öreg fasiszta. (…) Íme, Romániában is léteznek neonácik”.

A kitüntetésekkel kapcsolatos botrány azután robbant ki, hogy a román elnöki hivatal szerdán bejelentette: Traian Băsescu az alkotmánybírósághoz fordul, mert Ponta az ellenjegyzés megtagadásával lényegében vétójogot gyakorol, és megakadályozza az elnököt abban, hogy kitüntetést adományozzon, holott elsősorban őt illeti meg ez a jogkör.

Băsescu az elmúlt időszakban több személynek adományozott állami kitüntetést. Ezek sorában szerepelt többek között a Román Kulturális Intézet volt elnöke, Horia Roman Patapievici filozófus és esszéíró, valamint az ICR volt alelnöke, Mircea Mihăieş. Ők 2005 és 2012 között vezették az intézményt, eltávolításukra azt követően került sor, hogy hatalomra került a Victor Ponta vezette kormány. Leváltásukat széleskörű tiltakozás kísérte Romániában és külföldön is.
 

Hirdetés