Dolgok, amiket nem tudtál Transznisztriáról

Az orosz vazallus állam, ahol dübörög a csempészet, a fegyverkereskedelem, és a korrupció. Ezekkel a transzokkal csak a baj van.
Hirdetés
Transznisztria a rendezetlen ügyek Zónája. A dícsőséges Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától szakadt el – tisztára, mint egy matrjoska-baba. Függetlenséget orosz katonai segítséggel 1990-ben nyilvánította ki, de a világ egyetlen országa sem ismeri el önállóságát.
 
Moldovával vívott rövid háborúját követően 1992-ben olyan békemegállapodás született, amely nem biztosít Moldovának lehetőséget arra, hogy beleszóljon a transznisztriai ügyekbe. A de facto országot gyakran a kommunizmus utolsó mentsváraként szokás emlegetni Európában: a parlament előtti téren most is Lenin elvtárs figyel. Az emberek egy évtizedekkel ezelőtt megbukott rendszerben konzerválva élik mindennapjaikat. Egy országban, ami nem is létezik.
 
  • Ahhoz képest, hogy az ország hivatalosan nem létezik, a Dnyeszteren Túli Köztársaságnak saját parlamentje, kormánya, és nemzeti bankja van saját fizetőeszközzel (transznisztriai rubel).

  • A legtöbb sajtó orgánum állami tulajdon -, és kontroll alatt áll. A televízió és a térség egyetlen internetszolgáltatója a Sheriff Entertainment kezében van. A monopolhelyzetű üzleti konglomerátumot persze szoros kapcsolatok fűzik a többségi és oroszbarát Obnovleniye (Megújulás) párthoz – írja a Freedom House a 2013-as jelentésében.

  • Ha transznisztriai vagy, egyszerre öt útlevéllel is büszkélkedhetsz: ha igényled az orosz állampolgárságot, azzal együtt jár az orosz útlevél is. Minthogy moldáv állampolgár vagy, így Chișinăuban moldáv útlevélhez is hozzájuthatsz. Ezenkívül a magukat ukránnak, vagy románnak vallók román, és ukrán útlevelet is birtokolhatnak. Amúgy a transznisztriait egyetlen állam sem ismeri el.

  • A szakadár tartomány polgárai magukra szovjet tagállamként tekintenek, úgy is, mint a Szovjetunió utolsó védőbástyájára. A transznisztriaiak szemében Putyin és Oroszország a Megmentő.

 
Fotó: Kollányi Péter

Hirdetés