Nem érzik otthon magukat a vásárhelyi utcákon

Ezért lobbicsoportot alakított néhány fiatal. Céljuk a névtáblák kétnyelvűsítése.
Hirdetés

Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen néven alakult csoport a Maros parti városban, amely – mint a neve is egyértelműen jelzi – azt szeretné elérni, hogy a városháza mielőbb kihelyezze a kétnyelvű táblákat. Az egész úgy kezdődött, hogy Benedek Lehel marosvásárhelyi fiatal tavaly októberben panaszlevélben fordult a polgármesteri hivatalhoz, sérelmezve, hogy Marosvásárhelyen nincsenek kétnyelvű utcanévtáblák. Kifejtette: ahhoz, hogy valóban otthon tudja érezni magát szülővárosában, arra is szüksége van, hogy az utcanevek magyarul is ki legyenek írva. A hivataltól azt a választ kapta, hogy egyetlen érvényben levő törvény sem kötelezi őket, hogy a kétnyelvű táblákat kihelyezzék. Lehel több barátjának, ismerősének elpanaszolta ezt, így alakult meg a jelenleg csaknem húsz aktív tagot számláló csoport.

A csoport tagja, Barabás Miklós elmondta: újra fel akarják hívni a közvélemény és főleg a politikusok figyelmét arra, hogy a marosvásárhelyi magyarságnak joga van anyanyelvén olvasni az utca- és térelnevezéseket. Céljuk elérése érdekében ugyanakkor petíciót indítottak, amelyben kérik a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését augusztusig. Ezt alá lehet írni interneten és a Civil Elkötelezettségi Mozgalom (CEMO) székhelyén is, Marosvásárhelyen, a Radnai utca 26B szám alatt, hétköznapokon 9–12 óra között. Az aláírásokat május végén szeretnénk átadni Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének és a város alpolgármesterének, Peti Andrásnak – mondta Barabás Miklós.

A  csoportnak a CEMO biztosítja a jogi hátteret, segítségükkel feljelentették a marosvásárhelyi polgármestert és a városháza jegyzőjét az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD).

Hogy mit gondol a témáról Peti András és Dorin Florea polgármester, kiderül az alábbi linken.

 

Hirdetés