MOGYE: fantomrendelettel nyert pert az ARACIS

Eszméletlen kifogásokat találnak a MOGYE multikulturalizmusának ellenzői. A törvénytelenséget viszont a bukaresti táblabíróság alapfokon már törvényesítette.
Hirdetés

„Nem kell jogásznak lennie valakinek ahhoz, hogy észrevegye, mekkora törvénytelenséget próbál törvényesíteni a bukaresti táblabíróság” – jelentette ki Kincses Előd, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzés Egyesület (RMOGYKE) jogi képviselője.

Mint hangsúlyozta, elképesztő, hogy a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) egy nem létező kormányrendeletre hivatkozik, mely jogászuk szerint fölülírja az amúgy később megjelent tanügyi törvényt, és még így is pert nyer. „Fellebbezünk, és, ha nem nyerünk Romániában, megyünk Strasbourgba” – szögezte le a felperes jogi képviselője, aki a következő lépésként a bukaresti legfelsőbb ítélőtáblához készül fordulni.

Akárcsak Kincses Előd, Ioan Sabău-Pop, az ARACIS oldalán perbe szálló vásárhelyi orvosi egyetem ügyvédje is nem létező fogalmakra hivatkozik – teljesen más szemszögből. A Vatra Românească szélsőséges szervezet alapító tagja azt hozta fel a magyar nyelvű oktatás korlátozása érdekében, hogy az időközben megbuktatott demokrata-liberális kormány úgy próbálta multikulturálisnak címkézni a marosvásárhelyi egyetemet, hogy ez a jelző még csak nem is szerepel a román nyelvben. Szintén az anyanyelvű oktatás visszaszorításáról árulkodik Leonard Azamfirei rektor, a bíróságnak küldött levele is, melyben a MOGYE vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy „felmérve a reális előnyöket, számos magyar diák a szakmai előrehaladása érdekében választja a kizárólag román nyelvű oktatást”.

Hirdetés