Létezik-e székely black metal?

Olyannyira, hogy már azelőtt templomokat égettek, mielőtt még divatba jött volna. Ismerjék meg a Fekete Rózsákat!
Hirdetés
Az 1989-es forradalom idején ismeretlenek tettesek felgyújtottak egy szentdemeteri fatemplomot. Andreas Folberth, a Albert-Ludwigs-Universität Freiburg kutatója szerint az elkövető a Fekete Rózsák metál együttes frontembere, Savanyú Levente volt, aki nemcsak a kommunistákat, de a keresztényeket is utálta.
 
És ez még semmi. Folberth nem kevesebbet állít, minthogy Minden Idők Leggonoszabb Zenészének, a norvég Varg Vikernesnek is Savanyú ütött szöget a fejébe, akinek a fantáziáját annyira megindította a lángoló erdélyi templom világsajtót bejárt képe, hogy ő maga is belekezdett templomgyújtogatói pályafutásába.

Csak a kilencvenes évek elején erősödött meg a romániai magyar black metal szcéna, az amelyet ma székely- vagy erdélyi metálnak nevezünk”

– írja a szerző a Schwarze Rosen, das Siebenbürger Metal, Ursprung von Death Metal in Ceaușescu’s Rumaenien című most megjelent könyvében. Szerinte a kilencvenes években keresztény templomok felgyújtásával híressé vált norvég black metal szcénára a legerősebb hatást a székely metál tette az 1980-as évek végén.
 
1991-ben egy kis temesvári kiadó kiadta a Fekete Rózsák egyetlen albumát, a „Por és hamut” kazettán. A borítón a leégett gyergyószentdemeteri templom romjai láthatók.
 
És itt a bizonyíték arra, hogy a székely black metál még mindig él. Vagy hal.

Hirdetés