SZNT: az autonómia azé, aki határoz róla

Nem adja fel egykönnyen az SZNT: újra felszólították a székelyföldi önkormányzatokat, fogadjanak el határozatot arról, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységhez akarnak tartozni, amelynek sarkalatos törvény szavatolja az autonómiát.
Hirdetés

Újra felkérte a székelyföldi önkormányzatokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hogy határozatban fejezzék ki az általuk képviselt közösség igényét Székelyföld területi autonómiájára. Az új kiáltványt szombaton, a Makfalván megtartott Székely Majálison ismertették.

Akárcsak az SZNT idei év február 12-én tett felhívásában, kérik láthatóvá tenni a nagyvilág számára, hogy a székely falvak és városok egységes akarattal egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni. Ez a közigazgatási egység viselje a Székelyföld nevet, továbbá egy szerves törvény szavatolja számára az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett a magyar is legyen hivatalos nyelv – áll a felhívásban.

A dokumentumban azt kérik a megfogalmazók, hogy a választásokig a mintegy másfél száz székelyföldi önkormányzat akár rendkívüli tanácsülésen is fogadjon el határozatot a Székelyföld területi autonómiájáról. Ezáltal értelmet nyerhet a jelenlét az EP-ben, mutatnak rá.

A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a leendő erdélyi magyar EP képviselők a székely autonómia igényét a brüsszeli parlamentben képviseljék, és ezt vállalják fel kampányukban is. A felhívást már szombaton Makfalván aláírásra bocsájtották. Izsák Balázs, az SZNT elnöke úgy fogalmazott: nem tehetnek mást, meg fogják teremteni a Székelyföld intézményrendszerét. Izsák azt is reméli, hogy kezdeményezésüket a Székelyföld lakossága, valamint valamennyi politikai és civil szervezet támogatni fogja.

Amint arról beszámoltunk, eddig Gyegyószentmiklós, Gyergyószárhegy és Gyergyóújfalu önkormányzata fogadta el az SZNT által javasolt határozatot.

Hirdetés