Nem háború, hanem polgárháború

Ettől tart Băsescu Ukrajnában. Szerinte Románia nem kerül háborús helyzetbe, és nem is készül Moldova köztársaság fegyveres védelmére.
Hirdetés

Traian Băsescu államfő szerint Washingtonnak és Moszkvának szerepet kellene vállalnia abban, hogy Ukrajnában üljenek tárgyalóasztalhoz a hatalom és a szakadárok képviselői.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a több tucat áldozatot követelő odesszai események egy véres polgárháború kiindulópontjául szolgálhatnak. Băsescu hazugnak tartotta, és határozottan elutasította azt a moszkvai álláspontot, hogy az ukrán biztonsági erők ártatlan civileket támadtak meg.
 
Az ártatlan civilek nem szednek túszokat, és nem nyilvánítanak fogolynak független EBESZ-megfigyelőket, nem lövik le az ukrán hadsereg helikoptereit, és nem foglalják el erőszakkal az ukrán állam intézményeit” – jelentette ki Traian Băsescu.
 
Az elnök az odesszai tragédiáról szólva kijelentette: a kijevi legitim kormánynak kötelessége fenntartani az állami intézmények működőképességét, de az áldozatok nagy száma felveti a kérdést, hogy a hatóságok megfelelő szakértelemmel jártak-e el.
 
Úgy vélte, az Európai Unió valamennyi államának támogatnia kellene Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek azt a kezdeményezését, hogy független vizsgálóbizottság vizsgálja az odesszai eseményeket. Hozzátette, a felelősöket törvény elé kell állítani. 
 
Băsescu az ukrajnai román kisebbség miatt is indokoltnak tartotta Bukarest aggodalmait. Hozzátette, az ukrajnai románok mindvégig az ukrán állam lojális állampolgáraiként nyilvánultak meg, amiként azt a román állam mindig is kérte tőlük. 
 
Az államfő „a román és a moldovai polgárok, valamint a nyugati kancelláriák” tudomására hozta, hogy Románia nem készül Moldova köztársaság fegyveres védelmére. Hozzátette, Moldova semleges államként határozza meg önmagát, és ezt Bukarest tiszteletben tartja.
 
Szerinte nem áll fenn annak a veszélye, hogy Románia háborús helyzetbe kerüljön, de az országot erősen sújthatja egy esetleges ukrajnai polgárháború által kiváltott térségi instabilitás. Emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai Odessza Románia határaitól mindössze 150 kilométerre fekszik.
 
A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülését viszont nem hívja össze – kifogásolta vasárnap Victor Ponta kormányfő az államfő mint CSAT-elnök „tétlenségét”. Ezért a kormányfő hétfőn maga fogja kezdeményezni a Tanács összehívását, amelynek ő maga alelnöke – írja a Mediafax. Erre az államfő csak annyit mondott, hogy Ukrajna ügyét korábban már megtárgyalták, és a CSAT nem vitakör.

Hirdetés