Ma Hedvig, holnap te

Miközben Szlovákia az EU-tagság tizedik évfordulóját ünnepli, a felvidéki magyarok eltemették Justiciát.
Hirdetés

Több százan (egyes források szerint több mint ezren) tüntettek a pozsonyi Vármegyeház téren szerda este a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett, azt követően, hogy a szlovák főügyészség hamis tanúzás miatt vádat emelt ellene.

Emlékszünk, ő az a lány (azóta már kétgyermekes családanya), akinek az ügyét olyan fontosnak találta a szlovák kormány, hogy személyesen Robert Fico akkori (és jelenlegi) miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter is megszólalt, ami legalábbis különös egy láthatóan köztörvényes bűncselekmény esetén. Malina Hedvig kálváriája ekkor kezdődött: azzal vádolták, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért hamis tanúzás miatt a hatóságok eljárást indítottak ellene.

A mostani tüntetést – amelyen több ismert felvidéki magyar közéleti személyiség is jelen volt – a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet hirdette meg. A tüntetők egyebek mellett Igazságot Hedvignek, Ma Hedvig, holnap te feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A rendezvényen felszólalók – polgári szervezetek képviselői, újságírók – magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.
A tüntetésen felolvasták Zsák Malina Hedvig üzenetét. A nő, aki tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot és januárban családjával együtt Győrbe költözött, levelében arra mutatott rá, hogy nyitrai megveretése a „legkevésbé fájó megpróbáltatás” volt azok közül, amelyeket az elmúlt években ki kellett állnia.

Fotó: Somogyi Tibor / Új Szó

Ekkor következett a demonstráció leglátványosabb része. A tüntetők átvonultak a megmozdulás másik helyszínére, a pozsonyi Hviezdoslav térre, ahol a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében időközben megkezdődött a Szlovákia EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett kormányünnepség. A tömeg előtt néhány, a második világháborús német hadsereg tiszti bőrkabátjaira emlékeztető viseletbe öltözött fiatal egy Justicia (Igazságszolgáltatás) feliratú koporsót vitt, mellettük pedig egy szlovák rendőregyenruhát viselő férfi az igazság római istennőjének öltözött nőt vezetett. Az EU-s ünnepség miatt rendőrségi kordonokkal részben lezárt téren a beöltözött fiatalok szimbolikusan újrajátszották a nő megveretését.

A tüntetés, amelyet nem kísért rendbontás, a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Andrej Kiska újonnan megválasztott, júniusban hivatalba lépő szlovák államfő egyébként a közelmúltban úgy nyilatkozott, ha elítélik Malina Hedviget hamis tanúzás miatt, kegyelmet ad neki.

Hirdetés