Euróbevezetés Romániában: dátumokkal dobálóznak

Tovább halasztódik az euró bevezetése Romániában. A legújabb céldátum, amelyet Victor Ponta miniszterelnök emleget: 2019. A Meidafax szerint úgysem fog összejönni, és ezt a kormány is tudja.
Hirdetés

Románia 2019-ben akarja bevezetni az eurót – jelentette ki a szerdai kormányülés elején Victor Ponta miniszterelnök, a Mediafax hírügynökség azonban úgy értesült: ezt a céldátumot nem fogja tartalmazni az Európai Bizottságnak küldendő román konvergenciaprogram.

„Fontos, hogy gazdasági eredményeink tartósaknak bizonyuljanak, és teljesítsük vállalt kötelezettségeinket, hogy Románia is elérje az Európai Unió gazdasági szabványait, és 2019-ben megvalósíthassuk kitűzött célunkat, az euró bevezetését” – mondta a kormányfő.
 
A Mediafax felidézte: évértékelő sajtóértekezletén Ponta februárban úgy fogalmazott, Románia akár „holnap is bevezethetné az eurót”, mert teljesítette a konvergenciakritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást.
 

2012 végéig a román vezetők még azt hangoztatták, hogy az ország 2015-ig vezeti be a közös fizetőeszközt, néhány hónappal később Traian Băsescu államfő már 2017-et emlegetett. A Mediafaxnak nyilatkozó, meg nem nevezett kormányzati forrás szerint Románia a 2019-es céldátumra sem fog kötelezettséget vállalni: a Ponta-kabinet által előkészített idei jelentésben csak annyi szerepel, hogy az ország a konvergenciakritériumok „névleges és valós” teljesülése pillanatában fogja bevezetni az eurót.

Hirdetés