Magyar feliratokat kérnek Négyfaluban

Magyar feliratokat kérnek a Brassó megyei Négyfalu közintézményeire a helyi magyarság képviselői. Ha Nistor Radu Florea polgármester nem tesz eleget kérésüknek, úgy jár, mint névrokona, Dorin Florea, Marosvásárhely elöljárója, akit hasonló mulasztásért már kétszer is megbírságolt a diszkriminációellenes tanács.
Hirdetés

Magyar feliratokat kérnek a négyfalusi magyarok. Géczi Gellért, a Brassó megyei város alpolgármestere és három önkormányzati képviselő írta alá a beadványt: arra szólítják fel Nistor Radu Florea polgármestert, hogy érvényesítse a törvényt, és helyezzen ki kétnyelvű feliratokat a közintézményekre.

Géczi Gellért hétfőn a Krónika érdeklődésére elmondta, a beadványukra még nem kaptak választ, sőt a polgármester még informálisan sem hozta szóba kérésüket, nem jelezte, hogy tárgyalna a témáról. Amennyiben addig nem kapnak választ, a következő tanácsülésen újra felvetik a kétnyelvű feliratok kérdését, bár Géczi Gellért szerint a polgármester és a román tanácstagok valószínűleg „nem örülnek majd ennek”.

Örülnek, nem örülnek, a törvényt viszont nekik is tiszteletben kell tartaniuk, Négyfalu magyar lakosainak a számaránya meghaladja a 20 százalékot.

A beadvány is emlékezteti erre őket, arra hívva fel a figyelmet, hogy Dorin Floreát, Marosvásárhely polgármesterét már kétszer is megbírságolta hasonló mulasztás miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

Hirdetés