A Szent Korona és a Bihari Sándor-festmény esete Nagyváradon

A magyar Szent Koronát eltüntette, saját alakját viszont ráfestette a Bihari Sándor-festmény reprodukciójára a kép elkészítésével megbízott bukaresti festőművész.
Hirdetés

Amint beszámoltunk róla, a Luxemburgi Zsigmond fogadja Nagyváradon Jagelló Ulászlót című Bihari Sándor festmény 1903 és 1923 között díszítette a nagyváradi városháza falát. Ilie Bolojan polgármester kezdeményezésére a képviselőtestület úgy döntött, hogy a közgyűlési termet 1903-as arculatába állítják vissza, és ennek a projektnek részeként újra megfestik a művet, egy Ferdinánd királyt és Mária királynét ábrázoló festménnyel együtt.

A kép elkészítésével Valentin Tănase festőt bízták meg, aki az eredetin látható Szent Korona helyett valami más, koronára hasonlító fejdíszt helyezett Luxemburgi Zsigmond fejére. A Bihoreanul által megkérdezett művész azzal indokolta az eltérést, hogy a Múzeumban csupán egy vázlat tekinthető meg, és azon ez a korona szerepel. Elismerte ugyanakkor, hogy az interneten is fellelhető fotókon nem ezzel a koronával szerepel Luxemburgi Zsigmond, azonban túl kicsi méretűek voltak ahhoz, hogy ezek alapján végezze el a reprodukciót.
 
A Bihoreanul arról is beszámol, hogy a Luxemburgi Zsigmondot kísérő küldöttségben maga Valentin Tănase is fellelhető. A festő ugyanis úgy gondolta, ha Bihari Sándor megjelenítette magát az alkotáson – ami bevett szokás volt akkoriban –, akkor ő is felkerülhet a reprodukcióra. 

Hirdetés