Eddig három település „autonómiapárti”

Három Hargita megyei település fogadott el eddig autonómiapárti határozatot az SZNT kérésére. Kinyilvánították, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységhez kívánnak tartozni. Vajon mit lépett erre a prefektus?
Hirdetés

Az RMDSZ a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által februárban kezdeményezett autonómiapárti önkormányzati határozatokkal mozgósíthatná a székelyföldi választóit az európai parlamenti választásokon – jelentette ki hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Mint az esemény után az MTI-nek elmondta, eddig Gyegyószentmiklós, Gyergyószárhegy és Gyergyóújfalu önkormányzata fogadta el az SZNT által javasolt határozatot. A testületek kinyilvánították, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységhez akarnak tartozni, mely számára sarkalatos törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén a magyar is hivatalos nyelv. Amint az várható volt, Hargita megye prefektusa mindhárom határozatot megtámadta a közigazgatási bíróságon, de úgy vélte, a pernek sok értelme nincsen, hiszen a határozatokhoz nem tartozik végrehajtandó feladat.
„Ezek a határozatok a közhatalommal felruházott székely közületek dokumentálható akaratnyilvánításainak tekinthetők. Ha megszületik a 153 önkormányzati határozat, közösségi akarat rajzolja ki Székelyföld térképét” – hangsúlyozta Izsák Balázs.
Mint ismeretes, az SZNT február 12-én nyílt levéllel fordult a székelyföldi önkormányzatokhoz arra kérve ezeket, hogy fogadjanak el autonómiapárti határozatot. A tanács a javasolt határozat szövegtervezetét is mellékelte, és javasolta, hogy a határozatot a kormány helyi képviselői mellett az Európai Unión belül működő Régiók Bizottságának, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának, valamint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának is küldjék el.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kezdeményezés másnapján az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a szövetség később alakítja ki álláspontját a kezdeményezésről, ám azóta nem nyilvánított véleményt a kérdésben.

 

Hirdetés