Székely autonómia még nincs, de székely fociválogatott már van

Saját fociválogatottja lesz a Székelyföldnek. Ugyan még alakulóban a csapat, ám azt már tudni lehet, hogy Himalája ellen játsszák első hivatalos mérkőzésüket, s a világbajnokságra is készülnek.
Hirdetés

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó-egyesületet januárban felvették az NF-tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. A Székelyföld válogatottjának létrehozása még folyamatban van, de két dolog biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen, továbbá tagja az idei világbajnokság mezőnyének is.

A 2003. december 12-én alakult NF-tanács (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board) célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vb-t Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett: az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2-1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

 Az idei vb helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanakkor a pontos dátuma sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-tanács sajtótájékoztatót tart. Több mint valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal.

A Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitánya is megvan, Jakab Zoltán személyében, aki jelen pillanatban a Futsal Klub Székelyudvarhely jelenlegi edzője, ám van nagypályás tapasztalata is.

Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni, a költségeket pedig mezek, illetve más ajándéktárgyak eladásából szeretnék fedezni.

Hirdetés