Macovei: a magyaroknak jó. Kelemen: nem jó

Ne a román politikusok akarják már megmondani, mennyire jött el a Kánaán az erdélyi magyarok számára. Ezzel pirított rá Monica Macovei EP-képviselőre Kelemen Hunor.
Hirdetés

Majd ha a magyarok is úgy érzik, akkor lesz Romániánban megoldva a kisebbségek helyzete – ezt üzente Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mindazon román politikusoknak, akik melldöngetve hirdetik a külföld előtt, hogy Bukarest példásan megoldotta a Romániában élő nemzetiségek problémáit.

Kelemen szombaton Sepsiszentgyörgyön annak kapcsán mondta mindezt, hogy Monica Macovei, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) európai parlamenti képviselője, egykori igazságügy-miniszter egy nappal korábban, szintén Sepsiszentgyörgyön azt állította, Románia megoldotta a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos problémát, ennek nyomán pedig példaértékű Európában. Szerinte ennek nyomán az RMDSZ a kisebbségi jogok ügyét csupán önigazolásra használja.

Kelemen szerint viszont nem Macovei a leghivatottabb annak eldöntésére, hogy milyen jó is nekünk. „Akkor beszélhetünk európai szintű jogokról, ha mi, magyarok, azt mondjuk, hogy megoldódott a nemzeti kisebbségek problémája. Amíg mi nem mondjuk ezt, amíg valaki más mondja, addig engedjék meg, hogy kételkedjek. Kérdezzenek meg bennünket, ha valaki tudni szeretné, mit gondolunk a saját közösségünkről, és mi azt mondjuk, hogy okés, akkor okés” – mondta Kelemen.

Majd csattanóul hozzátette: a kisebbségi jogok problémája természetesen nem oldódott meg, különben az nem szerepelne a szervezet programjában.

Hirdetés