Nem hitelesítik a „törvényszegő vezetést”

A tegnap bejelentették, ma pedig meg is tették: benyújtotta lemondását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar rektorhelyettese és két magyar dékánhelyettese.
Hirdetés

A MOGYE román többségű szenátusa márciusban egy évvel elnapolta az intézmény magyar főtanszékeinek megalakítását, emiatt tiltakoznak a magyar oktatók. Mint ismeretes, az egyetemen kialakult belső konfliktust a tegnap Marosvásárhelyre látogató Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszternek sem sikerült feloldania, ennek nyomán döntöttek úgy a magyarok, hogy lemondanak tisztségeikről. Szilágyi Tibor  rektorhelyettes, illetve Frigy Attila és Sipos Emese dékánhelyettesek lemondó nyilatkozatát ma iktatták az egyetemen. A MOGYE szenátusának és kari tanácsainak magyar tagjai ugyanakkor közös nyilatkozatban tudatták, hogy tiltakozásuk jeléül nem fognak részt venni a testületek munkájában.

Szilágyi Tibor az MTI-nek elmondta: a megüresedett tisztségeket törvényesen csak a magyar tagozat jelölése alapján töltheti be az egyetem vezetése. „Akár ott vagyunk, akár nem, úgyis azt döntik el, amit akarnak. A kulcsfontosságú kérdésekben egyáltalán nem tudtuk érvényesíteni az akaratunkat. A jelenlétünk csak arra lenne jó, hogy hitelesítse a törvényszegő vezetést” – jelentette ki Szilágyi Tibor.

Hirdetés