A Lázár-kastély adhat otthont Erdély történelmének

Erdély egyik legszebb reneszánsz épületében, a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban létesítene történelmi múzeumot a Hargita megyei önkormányzat. Feltéve, ha az örökösök meg tudnak egyezni velük, és egymással.
Hirdetés

A Lázár-kastély a 15. században épült, az évszázadok során többször átépítették. A kommunista diktatúra idején államosították. 2011-ben szolgáltatták vissza a Gyergyószárhegyen, Budapesten és Dél-Amerikában élő örökösöknek, akik mindeddig nem tudtak megegyezni egymással és a Hargita megyei hatóságokkal az ingatlan felhasználásáról.

A most ismertetett tervek szerint erdélyi történelmi múzeumot hoznának létre a kastélyban, és itt működne a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ is, mely évtizedekig használta a műemléképületet, és annak visszaszolgáltatását követően, ez év januárjában volt kénytelen kiköltözni. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke többek között erről egyeztetett a hét során Budapesten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, közleményben tudatva: „Ha a tulajdonosoknak sikerül megegyezniük, akkor hangsúlyos szerepvállalásra lehet számítani Hargita megye Tanácsa és Magyarország Kormánya részéről”.

Hirdetés