Kovászna beszállna az SZNT luxemburgi perébe

Szlovákia, Görögország, Románia, és Magyarország mellett Kovászna megye önkormányzata is belép az SZNT luxemburgi perébe. Mi lesz itt, kérem szépen?!
Hirdetés

Kovászna megye önkormányzata is kéri belépését abba a perbe, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és Dabis Attila, az SZNT külügyi titkára indított az Európai Unió luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen. Az SZNT képviselői azt kifogásolták, hogy a bizottság elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzését.

Kovászna megye Tanácsa csütörtökön határozott arról, hogy a kezdeményezők oldalán belép a luxemburgi perbe. Korábban Szlovákia, Görögország és Románia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán kérte beavatkozását.
 
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke azért tartja fontosnak Székelyföld számára a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést, mert szerinte a szomszédos gazdagabb megyék visszafogják Székelyföld fejlődési potenciálját. „A polgári kezdeményezés ráirányíthatná Európa figyelmét arra, hogy minden egyes tagállamnak, így Romániának is meg kellene oldania a nemzeti közösségek által lakott régiókkal kapcsolatos rendezetlen ügyeit” – mondta az MTI-nek az önkormányzati elnök.

Hirdetés