„Itt az állatrendőrség! Engedje el azt a tarajos sült!”

Bírságokat róna ki vagy – ha a helyzet úgy követeli meg – el is kobozná a bántalmazott házi kedvenceket vagy haszonállatokat az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVA) alárendeltségébe tervezett állatrendőrség.
Hirdetés

Állatrendőrséget készülnek létrehozni az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVA) berkeiben, az új intézmény feladata a gazdik ellenőrzése és a kihágások büntetése lenne. Az állatok jogait védelmező hatóság már szerepel az ANSVA új szervezeti felépítési tervében, már csak egy kormányhatározatra van szükség annak létrehozására.

Mint az előzetes elképzelésekből kiderül, az állatrendőrség ellenőrzéseket végezne valamennyi olyan helyen, ahol állatokat tartanak, a farmoktól kezdve a kisállat-kereskedéseken át az állatkertekig, górcső alá vennék továbbá a menhelyeket, az állattartók lakását, valamint a cirkuszokat is, nem menekülnének a rend őreinek figyelő tekintetei elől az állatok szállításával foglalkozók sem.

Az állategészségügyi hatóság tanácsosa, Kuki Bărbuceanu – aki egyébként korábban a Vier Pfoten állatjogvédő szervezet programkoordinátori tisztségét látta el – elmondta, mindent megtesz az új intézmény létrehozása érdekében.

Az állatrendőrség létrehozása után kiszállna feljelentésekre is, bírságokat róna ki az állatokat nem megfelelő bánásmódban részesítőkre, s ha olyan a helyzet, akkor a házi kedvencek vagy haszonállatok elkobzásától sem riadna vissza.
Utóbbi esetekre a nagyállatok elhelyezésére megfelelő menhelyeket is ki kell majd alakítani. Ennek érdekében a szakhatóság már tárgyalásokat kezdeményezett a megyei önkormányzatok képviselőivel, azt szeretnék ugyanis elérni, hogy valamennyi megyében alakítsanak ki egy-egy menhelyet, amelyben legalább tizenöt nagyobb házi állatot el lehet helyezni. Ugyanakkor – fejtette ki Bărbuceanu – a civil szervezetek segítségére is számítanak.
Az új hatóság Bukarestben az elnökön kívül tizenöt alkalmazottal működne, s az ANSVA megyei kirendeltségein további két-három beosztott látná el a feladatokat.

Hirdetés