„Indokolt” gyermekbántalmazás?

Bizonyos helyzetekben indokoltnak nyilvánította a gyermekbántalmazást a Bihar megyei vádhatóság – ez a véleménye egy bukaresti civil szervezetnek.
Hirdetés

Visszaéléseket gyanít a nagyváradi pszichoszociális problémákkal küszködő kamaszokkal foglalkozó gyermekotthonban a Jogi Erőforrások Központja (CRJ). A bukaresti civil szervezet emiatt feljelentést is tett, azonban a bűnvádi eljárást bizonyítékok hiányában megszüntették. A CRJ az üggyel kapcsolatosan sajtöközleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaznak: felháborítónak találják, hogy a vádhatóság ahelyett, hogy további vizsgálatot rendelt volna el, „figyelmen kívül hagyott alapvető emberi jogokat, és bizonyos helyzetekben indokoltnak nyilvánította a gyermekbántalmazást”. Emlékeztetnek arra, hogy munkatársaiknak a központban tett látogatása rávilágított az ott élő mintegy húsz, 12 és 18 év közötti fiatal rendszeres bántalmazására, megalázására és jogainak sárba tiprására.

Arra kérik a hatóságokat, hogy az eset eltusolásával járó „egyszerűbb út” helyett inkább próbálják kideríteni az igazságot, az üggyel kapcsolatban készített ügyészségi jelentést így jellemezve: „A gyermekotthonokban nevelkedő kiskorúak bántalmazását törvényessé teszi a Bihar megyei rendőrség és a nagyváradi bíróság ügyészsége”. A szóban forgó, Mihaela-Cornelia Luca által összeállított és a Bihar megyei rendőrség nyomozati tapasztalataira is hivatkozó ügyészi jelentésben többek között ez áll: „A helyzet elemzésekor abból kell kiindulni, hogy a – családjaik által elhagyott, ellenséges környezetben nevelkedő – kiskorúak nevelése nem egyszerű feladat, és nem mindig lehet maximális szelídséggel teljesíteni. Vannak olyan helyzetek, amikor határozott szigorúsággal kell fellépni ahhoz, hogy a kiskorút megfelelő viselkedésre lehessen bírni. Éppen ezért a törvény engedélyezi a kiskorú nevelőjének, hogy hasonló eszközökhöz folyamodjon, amennyiben azzal nem veszélyezteti a gyermek egészségét, fizikai, lelki és morális fejlődését” – fogalmaz.

A Krónika a témával kapcsolatosan megkérdezte Biró Rozália szenátort, a felsőház emberi jogi bizottságának elnökét és Szarka Árpádot, a Bihar megyei gyermekvédelmi hivatal aligazgatóját is, akik úgy nyilatkoztak: az otthonban voltak átszervezések. Szarka Árpád szerint a bántalmazásokkal gyanúsított alkalmazottakat eltávolították a kamaszok mellől, és több pszichológust is bevontak a neveléshez.

Hirdetés