Szent Korona nélkül maradt Luxemburgi Zsigmond Nagyváradon

Eltüntették Luxemburgi Zsigmond fejéről a Szent Koronát Nagyváradon. Úgy tűnik, a magyar államiság jelképe nem fér meg a városháza dísztermének falán.
Hirdetés

A történelmi korrektség jegyében, gesztusértékűnek szánta Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, hogy magyar történelmi vonatkozású festményt helyeznek el a városháza gyűléstermének falán. Valóban gesztus, de egyáltalán nem nevezhető magyarbarátnak. 

Az történt ugyanis, hogy a Luxemburgi Zsigmond fogadja Nagyváradon Jagelló Ulászlót című Bihari Sándor-festmény reprodukcióján a magyar király fején nem a Szent Korona látható – mint az eredeti festményen –, hanem valami más, koronára hasonlító fejdísz. Mivel a nagyváradi magyarok világra szóló lokálpatrióták, ezt egyből kiszúrták, és – minden joggal – történelemhamisítást kiáltanak. Sőt, már aláírásgyűjtésben gondolkodnak.

Hogy céltudatos volt-e a reprodukciót elvégző bukaresti művész hamisítása, vagy sem, azt nem a tisztünk megállapítani. Mindenesetre az elgondolkodtató, hogy miért kell egy olyan festményről másolatot készíteni, amelynek az eredetije is megtalálható a múzeum pincéjében. Mint ahogy a szakember is nyilatkozott a helyi sajtónak: szakmailag abszurdum, hogy készítenek egy másolatot az eredeti festményről, és a másolatot helyezik ki oda, ahol az eredeti állt, miközben az eredeti valahol egy raktárban porosodik.
 
A festményt egyébként nagypénteken ünnepélyes keretek között leplezték le a román katonák kilencvenöt évvel ezelőtti nagyváradi bevonulása évfordulóján a Ferdinánd királyt és Mária királynét ábrázoló festménnyel együtt. Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a „történelmi korrektség és a kiegyensúlyozottság aktusának” nevezte a festményavatót. Csakhogy ez az aktus, nem okozott túl nagy örömöt a nagyváradi magyarságnak… 

Hirdetés