Nyúlnak Erdélyben az autópályák

Nagyon lassan és nagyon rövid nyúlványokat ereszt az észak-erdélyi sztráda. Amely maga is csak 52 kilométer. De: megtöbbszöröződik!
Hirdetés

A Bors-Brassó közé tervezett észak-erdélyi autópályából évek óta csak a Gyalu-Aranyosgyéres közötti szakasz használható. Az Aranyosgyéres-Marosvásárhely közötti útszakasz megépítésére most 315 millió eurót különítettek el uniós pénzekből – írja a maszol.ro Borbély László közleményére hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy csak jövő héten indul egyáltalán a közbeszerzési eljárás, de az Országos Útügyi Igazgatóság azt tervezi, az 50 km-es szakaszt be is fejezik 2015 végére. Vagyis bő másfél év múlva 

megduplázódik az észak-erdélyi sztráda jelenlegi hossza. 

A sztráda eredeti építője, az amerikai Bechtel cég korábban elkezdte már a Bors és Berettyószéplak közötti szakasz kiépítését, de az állam bő tíz éves huzavona után szerződést bontott vele. Most az Országos Út- és Autópálya-építő Társaság  (CNADNR) idei költségvetéséből 256,5 millió lejt fordít ennek a szakasznak a folytatására, de még csak ezután indítja el a közbeszerzési munkálatokat.
 
Tegnap viszont már aláírta a szerződést a CNADNR a Torda – Szászsebes autópálya harmadik és negyedik szakaszára. Ez a 70 km fogja összekötni az észak-erdélyi és a dél-erdélyi autópályát. A kivitelezésre 22 hónapot kaptak az építő cégek, vagyis későbbre tervezik az összesen 28 km-nyi szakasz elkészültét, mint az észak-erdélyi 50 km-es szakasz megépítését. 

Délen az olaszok nyertek

Itt egyébként a harmadik, 12,4 km-es szakaszra az olasz Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte d’Acqua társulás köthetett szerződést 420,5 millió lej értékben (áfa nélkül), a negyedik, 16,3 km-es szakaszt az osztrák PORR Construct – PORR Bau építheti 470 millió lejért.
 
A két szakasz ára összesen 1,1 miliárd lej áfával, ami szinte 250 milió eurót jelent. Ennek 85 százaléka uniós pénz, a 15 százalékát a központi költségvetés állja. A szakaszokra az építő cégek 4 éves garanciát vállalnak.
 
Az első két szakasz építésének jogát olasz-román cégcsoportok nyerték, de konkurrenseik megóvták a közbeszerzési eljárást, és ott még várni kell a jogerős bírósági ítéletre.

Hirdetés