Nem harminc ezüstért, hanem tizenhat szavazatért adták el

Marosvásárhely volt alpolgármesterét - Ciprian Dobre szerint. Ami a vásárhelyi tanácsüléseken zajlik, ahhoz képest a Való Villa egy grófnői boudoir.
Hirdetés
Ismét parázs vita kerekedett az ülésteremben. Egyébként nem először figyelünk fel rá, hogy példátlanul erős mondatoknak lehetnek fültanúi itt a falak. Nem is értjük, miért nincs még élő közvetítés?
 
Szerdán az RMDSZ és a PD-L tanácsosok 16 szavazattal leváltották alpolgármesteri funkciójából a liberális Ionela Ciotlăuşt, és megválasztották helyette Claudiu Maior demokrata-liberális tanácsost. A képviselők ezután jóváhagyták az iskolahálózat átszervezését és átment a Sütő András szoborra vonatkozó határozattervezet is.
 
„Húsvét nagyhetén Ciotlăuşt nem 30 ezüstért, hanem 16 szavazatért árulták el, hogy érvényt szerezzenek a még 2012-ben megkötött titkos PD-L–RMDSZ paktumnak, amelynek része a Sütő-szobor felállítása a Színház téren, a Călăraşilor utca Kossuth Lajos utcára való elnevezése, az Unirea líceum kettészakítása és egy új, római katolikus főgimnázium létrehozása a líceum épületében, a Bolyai líceum főjavítása közpénzből, telekcseréről szóló egyezség a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a református egyház között a Művészeti Líceumnál végzendő javítási munkálatok fejében.” – így indította a csörtét Dobre, a liberális párt megyei elnöke.
 
Benedek István képviselő még szerdán visszatüzelt a támadásokra. Azt mondta: „A román kollégákat talán jobban tájékoztatnunk kellett volna arról, hogy ki is volt Sütő András. Úgy látszik nem járnak színházba, hiszen több Sütő-darabot románra is lefordítottak és a román tagozat is játszotta.”
 
 
Az ülésen ismét felszínre kerültek az éles ellentétek Claudiu Maior–Ciotlăuş Ionela és Dorin Florea közöttA Népújság beszámolója szerint Claudiu Maior az éppen leváltott alpolgármester vagyoni helyzetére is célzásokat tett.
 
Csütörtökön aztán Ciprian Dobre, aki a megyei közgyűlés elnöke is keményen odapörkölt. Leginkább azt sérelmezte, hogy Ciotlăuş Ionelát helyettesítették „Sütő András Claudiu Maiorral”. (Ezt így mondta, hogy, hogy ejtette ki, nem tudjuk, de a Sutó Ondrást tartjuk valószínűnek.)
 
Állítása szerint a PNL azért nem szavazta meg a Sütő-szobor felállítását, mert Sütő kommunista volt. „Nem fogjuk megszavazni a Kossuth Lajos utcanév helyreállítását sem, és soha nem fogunk beleegyezni abba, hogy az Unirea Főgimnáziumot szétválasszák, és létrehozzák a katolikus gimnáziumot. Ezek mind az RMDSZ és a PDL közötti titkos politikai alku tárgyát képezik, és mi ezekkel nem értünk egyet” – jelentette ki Dobre. 

 

Egyik 19, a másik egy híján 20

– az EMNP vásárhelyi elnöke szerint. A Székelyhonhoz eljuttatott közleményében így reagál a történtekre: „Tapasztalataink szerint a két említett önkormányzati szereplő egyformán része volt az önkényes, következetlen döntéshozásról immáron jól ismert városvezetésnek, hiszen amíg Ionela Ciotlăuș az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács augusztus 20-i ünnepségét a város közterületeiről a Keresztelő Szent János plébánia udvarára száműzte, addig a Vásárhelyi Forgatag Claudiu Maior hathatós hozzájárulásával kényszerült a Maros-partra.”
 
A gáncsoskodás előreláthatóan nem áll meg. A liberálisok azt ígérik, bíróságon fogják megtámadni az alpolgármester-csere kapcsán elfogadott határozatokat, valamint a Sütő András szobrának felállításáról szólót is.

 

Hirdetés