Autópályák: önmagát hazudtolta meg a kormány

Eltűnt az ígéretekből 1500 kilométernyi sztráda: miközben Dan Şova nemrég arról beszélt, hogy hat év múlva Románia sztrádahálózatának hossza eléri a 2400 kilométert, egy kormányzati dokumentum szerint nem lesz az még ezer kilométer sem.
Hirdetés

Jelentős ellentmondások vannak a kormány autópályatervei és a Dan Şova közlekedésügyi miniszter által korábban bejelentett infrastrukturális elképzelések között: míg a tárcavezető nemrég arról beszélt, hogy hat év múlva Románia sztrádahálózatának hossza eléri a 2400 kilométert, egy kormányzati dokumentum szerint 2020-ig ezer kilométernél is rövidebb autópályán haladhatunk majd az országban.

A közlekedésügyi minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra a közúti, vasúti, légi és hajózási infrastruktúrára vonatkozó átfogó beruházási tervét, amely összesen 530 – a tárca, illetve a kabinet számára prioritásként kezelendő – projektet tartalmaz.

Victor Ponta miniszterelnök a kabinet szerdai ülésén elmondta: a tervet május 15-ig bocsátották közvitára, majd „a szükséges eljárásokat követően” a kormány a konkrét intézkedéseket elküldi az Európai Bizottságnak. „Így végre tisztán láthatjuk, hogy mely projekteket kell prioritásként kezelnünk, illetve melyek esetében pályázhatunk európai uniós finanszírozásra” – magyarázta a kormányfő.

Az átfogó terv szerint Romániában 2020-ig összesen 993 kilométer autópályát építenek ki, holott Dan Şova a múlt héten még úgy nyilatkozott: a hazai sztrádahálózat hossza 2020-ig 2440 kilométer lesz, sőt ígérete szerint a munkálatok 90 százaléka – 1500 kilométer autópálya – már 2018-ig elkészül. Eszerint a következő esztendőkben a kormánynak évente 300 kilométer sztrádát kellene építenie.

Hirdetés