Kinyitják az ortodoxok a székelyföldi szállót

A kovásznai Fenyőt. Mert fáj nekik, hogy a székelyek megtámadták az adományozást. És nyugodjunk meg, nem hoznak moldáv vendégeket.
Hirdetés

Az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait – jelentette ki csütörtökön Ioan Selejan székelyföldi ortodox érsek az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva.

Az érsek kijelentette, beárnyékolja a székelyföldi románok húsvéti ünnepét, őt pedig elszomorítja az a hír, hogy a magyar közösség egyes tagjai peres úton próbálják érvényteleníteni azt a sürgősségi kormányrendeletet, mely székelyföldi szállodával ajándékozta meg az ortodox egyházat. Azt is hozzátette, az egyház jelentős pénzösszeget fordított a hatemeletes, 89 szobás, kétcsillagos szálloda tatarozására.
 
Ioan Selejan elmondta, a szállodában továbbra is a nyugdíjpénztár által kiutalt gyógykezelési jeggyel rendelkező nyugdíjasokat és alkalmi turistákat szeretnének fogadni. „Nem akarunk besszarábiaiakat (Moldova köztársaságbelieket) hozni az épületbe, hogy torzulásokat idézzünk elő az etnikai arányokban, amiként egyes helyi újságok írták. A szálloda teljesen nyitott lesz a társadalom és a vendégek előtt” - idézte a hírügynökség az érseket.
 
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) két héttel ezelőtt jelentette be, hogy kezdeményezésére 21 kovásznai és sepsiszentgyörgyi állampolgár indít pert a román kormány ellen, mert diszkriminatívnak és törvényellenesnek tartják az ortodox egyház megajándékozását egy olyan településen ahol az ortodoxok aránya alig haladja meg a 21 százalékot. 
 
A panaszosok azért sérelmezték a szállodaadományt, mert a Kovásznán többséget alkotó magyar történelmi egyházak még az egykor államosított ingatlanaikat sem kapták vissza. Szerintük sérült az a törvényi előírás, hogy az állam egyetlen vallásfelekezetet sem részesít előnyben. 

Hirdetés