Visszafoglalt Ukrajna egy repülőteret

Sikeresnek bizonyult az ukrán hadsereg első akciója, amelyet egy oroszbarát erők által elfoglalt repülőtér ellen indítottak Kelet-Ukrajnában. Ez azonban még csak a bemelegítés.
Hirdetés

Ki(j)e(v)brudalt oroszok

Visszafoglalt Ukrajna egy repülőteret

 

Ukrajna, Donyeck, Kramatorszk, repülőtér, katonai akció, terrorellenes, orosz, oroszbarát

 

Sikeresnek bizonyult az ukrán hadsereg első akciója, amelyet egy oroszbarát erők által elfoglalt repülőtér ellen indítottak Kelet-Ukrajnában. Ez azonban még csak a bemelegítés.

 

Az ukrán erők terrorellenes műveletben visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát – mondta el az éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója. Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg.
A helyi kórház megerősítette, hogy sebesültet nem szállítottak be hozzájuk.
Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban, oda „sem technikát, sem embereket” nem küldtek az ukrán különleges erők.
Kijelentette ugyanakkor, hogy sikeres kramatorszki akciójuk után más kelet-ukrajnai városokban folytatják majd terrorellenes műveletüket.
A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel „nagyszabású támadást” indítottak Szlovjanszk ellen, de – mint hangoztatta – embereik megvédik a várost.
Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el.
Az Unian ukrán hírügynökség szerdára virradó éjjel arról számolt be, hogy Szlovjanszkban a szeparatisták elfogtak egy ukrán felderítő tisztet és sofőrjét.
Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges populista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt telefonon megfenyegette Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, azt követelve tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól.
Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorelhárítási központjának vezetője előzőleg a visszafoglalt kramatorszki katonai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre megduplázódott Ukrajnában az általuk észlelt „zöld emberkék” száma.
Az új ukrán vezetés így emlegeti az orosz biztonsági erők Ukrajnában bevetett, azonosító jelzések nélküli egyenruhában tevékenykedő fegyvereseit.

Hirdetés