Romániai Magyar Kulturális Alapot javasol a néppárt

Csakis a kulturális autonómia elve szerint lehet méltányos a nemzeti közösségek támogatása, vallja az EMNP. A néppárt éppen ezért Romániai Magyar Kulturális Alap létrehozását javasolja.
Hirdetés

Romániai Magyar Kulturális Alap létrehozását javasolta keddi közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt  – a Toró T. Tibor EMNP-elnök és Benedek Erika alelnök által jegyzett állásfoglalás annak a visszásságára kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy a Román Kulturális Alap idén egyetlen magyar rendezvényre sem utalt ki támogatást.

Amint arról beszámoltunk, a művelődési minisztériumhoz tartozó testület április 9-én tette közzé az idei első pályázatok eredményét. Kiderült, hogy a huszonhét támogatott kulturális rendezvény között egyetlen magyar jellegű sem található. Nem nyert támogatást a Vásárhelyi Forgatag és mellékeseményei, a Maros Megyei Múzeum, a nagyváradi Szent László Napok, a sepsiszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány és a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület sem.

Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium nemrég kinevezett RMDSZ-es  államtitkára – miután sajtó ráirányította a figyelmet a történtekre – április 10-én közleményt adott ki, amelyben jogosnak véli a felháborodást, ám közölte, a döntés még a szövetség kormányra lépése előtt született meg. Ugyanakkor az államtitkár leszögezte, a következő hetekben új igazgatót neveznek ki a Román Kulturális Alap élére.

Az EMNP keddi közleményében egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a nemzeti közösségek kulturális támogatását csakis a kulturális autonómia elve szerint lehet méltányossá tenni.

„A szaktárca felügyelete mellett létre kell hozni egy Romániai Magyar Kulturális Alapot, amely az erdélyi magyar közösség kulturális programjaira számarányosan elkülönített állami támogatási keretet – szintén pályázati úton – egyetlen illetékes intézményként elosztja. A pályázatokat egy olyan testületnek kell elbírálnia, amelyben az erdélyi magyar kulturális, civil és politikai szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselői kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek a támogatások elosztásáról” – fogalmaztak.
A néppárt szerint ugyanakkor hasonló módon kellene kezelni a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa által a nemzeti közösségeknek juttatott állami költségvetési támogatásokat. „Nem tartjuk sem megfelelőnek, sem méltányosnak, hogy egy politikai szervezetnek – RMDSZ – vagy az általa létrehozott, ennélfogva erős politikai kötődésű Communitas Alapítványnak legyen kizárólagos joga dönteni a magyar közösségnek járó éves állami támogatás felhasználásáról és szétosztásáról” – szögezték le.

Hirdetés