Băsescu: nem lehet tárgyalni az autonómiáról

Jól beszólt megint Traian Băsescu államfő a székelyeknek, de a lényeg változatlan. Kampányban nem lehet elég gyakran ismételgetni, hogy Románia egységes nemzetállam, az etnikai alapú autonómia pedig alkotmányellenes.
Hirdetés

Aki autonómiát akar Romániában, az az ország alkotmányába és a román államba ütközik – vallja Traian Băsescu. Az államfő a Realitatea hírtelevízió által vasárnap késő este közvetített kétórás élő interjúban a riporter kérdésére kitért a székelyföldi területiautonómia-törekvésekre.

Az autonómia alkotmányellenes. Nem lehet tárgyalni róla, még akkor sem, ha az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén történt szavazás után most szelet fogott az etnikai alapú autonómia híveinek a vitorlája” – utalt az államfő az Európa Tanács (ET) kedden elfogadott határozatára

A Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő által készített, és a közgyűlés által elfogadott dokumentum kiáll a kisebbségi autonómiaformák mellett.

Traian Băsescu hozzátette: „Románia továbbra is egységes államként határozza meg önmagát, és bárki, aki autonómiát akar, a román alkotmányba, és értelemszerűen a román államba ütközik.” Az államfő arra is kitért, hogy meggyőződése szerint Románia most olyan helyzetben van, amikor az önkormányzatok autonómiájától is visszafelé kell lépnie, mert a megyei önkormányzati vezetők saját birtokuknak tekintik megyéiket.

„Ne higgye, hogy a Hargita vagy a Kovászna megyei tanácselnök más, mint Nicușor Constantinescu, (Konstanca megye önkormányzati vezetője) vagy Adrian Duicu (Mehedinți megye önkormányzati vezetője). Ők is alárendeltségi viszonyban tartják a megyei tanács pénzétől függő polgármestereket. (…) Ők is ugyanúgy viselkednek, mint a románok. Mindannyian románok vagyunk” – szögezte le Traian Băsescu.

 

Hirdetés