Százezer lejes bírság az RTL II-nek

Nem volt 18-as karika, obszcén tartalmat sugároztak, s a műsorvezető még meg is dicsérte őket – lakossági feljelentés nyomán bírságolt a CNA.
Hirdetés

Megbírságolta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Romániában bejegyzett RTL II magyar nyelvű televízió csatornát, amely a Való Világ című műsorával megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályozást.

Turos Lóránd, az intézmény tagja elmondta, az audiovizuális testület 100 ezer lejre bírságolta a magyar nyelvű csatornát, egyrészt azért, mert a sugárzott tartalom nem illeszkedett az adáson feltüntetett, a kiskorúak védelmére vonatkozó jelrendszerhez, másrészt a műsorvezető pozitív fényben tüntette fel a szereplők obszcén megnyilvánulásait. A médiahatóság megfigyelés alá helyezte a csatorna valóságshowját, és megvizsgálja, hogy nem fordultak-e elő más hasonló kihágások.
A CNA lakossági bejelentés alapján vizsgálta meg a január 14-én sugárzott adást. A szankcióról döntő egyes tagok a maximális, 200 ezer lejes bírságot javasoltak, de Turos javaslatára végül a kisebb értékű pénzbüntetést bocsátották szavazásra, amit a testület hat tagja elfogadott, és négyen ellene szavaztak.
Turos Lóránd elmondta, hogy a román audiovizuális törvény alapján figyelmeztetéstől, a 10 ezer és 200 ezer lej közötti pénzbírságon át a műsorszórás meghatározott időre való felfüggesztéséig, majd a műsorszórási engedély megvonásáig terjedhetnek a szankciók.

 

Hirdetés