Jövedelemadót vetnének ki a borravalóra

És kérem, mennyi borravalóra gondolt, uram/hölgyem? – kellene kérdeznie a pincérnek valamennyi vendégtől számlázás előtt, arra ugyanis egyes elképzelések szerint felkerülne a jatt összege is, hogy majd jól megadózzák.
Hirdetés

Megadóztatnák a borravalót az idegenforgalmi munkáltatók – a javaslatról sajtóinformációk szerint már zajlanak az egyeztetések a turisztikai minisztérium és az ágazat képviselői között.

Lucia Morariu, az Utazási Irodák Országos Egyesületének (ANAT) az elnöke elmondta, a vendégek által a bárokban, kávézókban, vendéglőkben hagyott borravalóra 16 százalékos jövedelemadót vetnének ki.Indoklása szerint erre azért van szükség, mivel „jelen pillanatban ezek az összegek teljesen feketén folynak be”. Azt viszont a vendég belátására bíznák, hogy mennyit kíván adni. Például ha egy 100 lejes fogyasztás után azt mondja, hogy 10 lejjel megtoldaná a számlát, mert elégedett volt a pincérrel, akkor ez a 10 lej a „tip” rubrikában felkerülne a számlára.

A vendéglátó-ipari egység a 100 lej után úgy adózna, mint eddig, áfát és más illetékeket fizetne, míg a plusz 10 lej után csak a 16 százalékos adót, amit egyébként minden jövedelem után egységesen fizetni kell. Morariu szerint az így befolyó összegeket turisztikai beruházásokra lehetne fordítani.

Dragoş Răducan, a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetségének (FPTR) az elnöke elmondta, a borravaló adója kapcsán még arról folynak az egyeztetések, hogyan kommunikálja le az összeget a pincér és a vendég, s elmondása szerint természetesen a vendéget nem kötelezik borravaló fizetésére.

A szakmabeliek viszont egyáltalán nem lelkesek az ötlettől.

Érdekes nyilatkozatok az alábbi linken.

Hirdetés