Izsák Balázs: Románia lépjen vissza a luxemburgi perből

Abból Románia is nyerne, ha az EB lehetővé tenné a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését, ezért Izsák Balázs azt kéri a kormánytól, hogy lépjen vissza a luxemburgi perből.
Hirdetés

Mint ismeretes Szlovákia, Magyarország és Görögország után Románia is kérte belépését abba a perbe, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke indított az Európai Unió luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen. Az SZNT képviselői azt kifogásolták, hogy a bizottság elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzését.  

A román kormány a kezdeményezést ellenző Európai Bizottság oldalán vesz részt az eljárásban. Izsák Balázs SZNT-elnök a Sepsiszentgyörgyön péntek délután tartott sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta, azért tartja értelmetlennek Románia belépését a luxemburgi bíróságon zajló perbe, mert ha az általuk kezdeményezett szabályozás európai normává válna, azzal Románia is nyerne.

A luxemburgi perről szólva Izsák Balázs SZNT-elnök azt közölte, hogy a napokban kapta meg a bíróságtól az Európai Bizottság 95 pontban benyújtott írásos viszontválaszát. Kijelentette: a bizottság által felhozott érvek arról győzték meg, hogy régen nem a bejegyzés elutasításának a jogszerűségéről folyik a vita. Az érvek egy része a kezdeményezésük tartalmával kapcsolatos.

Az SZNT elnöke szerint Románia azzal is kisebbségellenes országként mutatta magát, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén csak a román képviselők utasították el pártállástól függetlenül a nemzeti kisebbségekről készült, kedden elfogadott jelentést.

Hirdetés