Diaconu: te sötétben bujkáló nemzetgyalázó, reszkess!

Ismét hallat magáról az RMDSZ-szel együtt kormányzó PSD soviniszta szárnya. Bogdan Diaconu képviselő a nemzetgyalázást büntetné.
Hirdetés

Újabb törvénytervezet benyújtására késztette nemzetféltő felbuzdulása a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes megnyilvánulásairól közismert szociáldemokrata képviselőt, Bogdan Diaconut. A kormánypárti honatya ezúttal a nemzetgyalázást tenné büntetőjogi kategóriává.

Hogy mi a nemzetgyalázás, azt is megmondja. Szerinte például annak minősülne minden olyan megnyilvánulás, amely sértheti az alkotmány hírhedt első cikkelyét, amely nemzetállamként határozza meg azt a Romániát, amelyben 18 nemzet képviselői élnek még a románon kívül, illetve azt az alaptörvényi paragrafust, amely kimondja, hogy az ország hivatalos nyelve kizárólag a román.

Emellett a Romániát és a román nemzetet, valamint a nemzeti jelképeket érintő, szerinte sértő megnyilvánulásokat is nemzetgyalázásként büntetné.

A büntetési tétel a 2500 lejes bírságtól a hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet. Diaconu szerint ez azért szükséges, mert az utóbbi időben elszaporodtak a Romániát, a románokat és a szimbólumaikat sértő cselekedetek és megnyilvánulások.

Ha valaki nem emlékezne, Diaconu volt az, aki korábban a náci horogkereszthez hasonlította a magyar címert.

Fotómontázs: Academia Catavencu

 

Hirdetés