(Be)iskoláztat a tanügyminisztérium

A beiskolázási számok adottak, már csak gyerek kell hozzá. Kihívás, hogy a magyar oktatásban is meg lehessen valósítani ezeket.
Hirdetés

Közvitára bocsátotta az oktatási minisztérium a 2014-2015-ös tanévre szóló beiskolázási számokat. A tervezet szerint a felsőfokú és az egyetem utáni oktatásban ugyanannyi helyet biztosítanának, mint az idén is, a gimnáziumi és középiskolai oktatásban azonban 20 ezerrel csökkentenék a diákok számát – a módosítást a gyereklétszám apadásával indokolta a szaktárca.

Az ősszel újrainduló szakiskolák számára 30 ezer helyet, míg a középiskola utáni, posztliceális képzésre 5 ezer helyet hagytak jóvá. Az iskola előtti oktatásban 665 ezer, az elemiben 925 ezer, a gimnáziumban 830, a középiskolaiban 180 ezer, míg a szakiskolai oktatásban 51 ezer gyereknek biztosítanának helyet.

A magyar oktatással kapcsolatosan Király András államtitkár a Krónikának elmondta: általában minden évfolyamon tízezer felett van a beiskolázottak száma, és bár a gyereklétszám országos szinten csökken, eddig minden évben sikerült tartani ezt a szintet. Az előkészítő osztályokban is több mint tízezer gyerek tanul jelenleg, Valós kihívást jelent viszont az államtitkár szerint az, hogy meg tudják valósítani a szaktárca által elvárt beiskolázási számokat: tehát ha a tervben 25-ös létszámú osztály szerepel, ne csak 10–12 gyerek iratkozzon be.

Hirdetés