Reszkess, Annapurna!: megérkezett Török Zsolt expedíciója

Némi késéssel ugyan, de megérkezett úti célja közelébe az aradi Török Zsolt vezette Himalája-expedíció. Hamarosan következhet a csúcstámadás.
Hirdetés

Az aradi Török Zsolt által vezetett román hegymászó expedíció megérkezett az Annapurna 4200 méter magasan fekvő alaptáborába. A csapat a Föld tizedik legmagasabb csúcsát, a Himalájában található, 8091 méter magas Annapurnát akarja meghódítani.

Az expedíció már április elsején megérkezett Pokharába, és az eredeti tervek szerint másnap indult volna tovább a 4200 méteren lévő alaptáborba. A rossz időjárás, majd a helyi utazási iroda felelőtlen szervezése miatt azonban hat napot kellett a városban vesztegelni, mire végre elindulhattak. Hétfőn helikopterre szálltak, és szerencsésen megérkeztek az alaptáborba – közölte Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az expedíció csomagjainak még csak egy része érkezett meg, ennek ellenére kedden már egy magasabb régióban lévő depó kiépítését tervezik, szerdára pedig az 1-es tábor elérését. A kommüniké kiemelte: a hegyen a körülmények jók, viszonylag kevés hó van.
A szóvivő kitért arra, hogy a hegyen Török Zsolték mellett csak egy kereskedelmi expedíció tartózkodik egy norvég és egy kínai mászóval, akik más stratégiát követnek, hiszen serpa teherhordók segítségével másznak, rengeteg sátorral és mintegy 6000 méter fix kötelet terveznek kiépíteni.
Az aradi Török Zsolt vezette román expedíció március 28-án indult útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jusson fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. A jelenlegi, mintegy két hónapos vállalkozás egy öt évre tervezett sorozat kezdete, és része a Román expedíciók a Top 5-ön elnevezésű projektnek.
Török Zsolt, aki tavaly sikeresen meghódította a 8126 méter magas Nanga Parbatot, idén új csapattal vág neki az expedíciónak, amelynek Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Cătălin Neacsu bukaresti hegymászó és George Porancia meteorológus, hegymászó tagja még. Az expedíció előrehaladása a 4BAKANCS hegymászó portálon követhető nyomon.

 

Hirdetés