Elindult az első romániai roma online televízió

Betörtek a romák a média világába. Romanian Gipsy Reality címmel online televízió indult kifejezetten romáknak szóló tartalommal.
Hirdetés

Oktatás, egészségügy, gazdaság – olyan kérdések ezek, amelyek a romákat is érintenek. Mindeddig azonban nem volt egyetlen olyan média, mely az ő „nyelvükön” is közölné az erről szóló híreket. Ezt felismerve indította útjára az első romániai roma televíziót a Pro Europa Roma Párt, amelynek regionális elnöke, Aurel Pascu ma a Kolozsváron kialakított stúdióban ismertette a részleteket a sajtó képviselőinek.

Úgy vélekedett, a romákat érintő kérdések nincsenek valósághűen tálalva, ezért tartotta fontosnak, hogy a Romák Nemzetközi Napja alkalmából online televíziót indítsanak.    
 
Oktatással, egészségüggyel, gazdasági kérdésekkel foglalkozó műsoraik egyaránt lesznek, de a műsorrácsban helyt kapnak a romák kultúráját és hagyományait bemutató programok is. Roma nyelvű műsorokkal is igyekeznek megszólítani a közösség tagjait. Aurel Pascu abban bízik, hogy a társadalmi felzárkóztatásban is fontos szerepet fog betölteni a televízió, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország és Európa újra felismerje a romák valós értékeit.
 
Az elnök úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy a román társadalom történései a romák szemszögéből is bemutatásra kerüljenek, ugyanakkor a romák véleményének is hangot adjanak az őket is érintő kérdésekben.
 
A televízió alkalmazottai egyébként a Babeş-Bolyai Tudományegyetem újságírói szakának roma származású végzettjei közül kerülnek ki, akik tisztában vannak a saját közösségüket foglalkoztató problémákkal.
 
A befektetés mindeddig 40 ezer euróra tehető, amely összegből berendezték a studiót és létrehozták a televízió online felületét.
 

Hirdetés