A kétharmad határán billeg a Fidesz

Maradt izgulni való azután is, hogy kiderült: a Fidesz-KDNP újabb négy évig irányíthatja Magyarországot. Jelen állás szerint ugyanis egyetlen mandátumon múlik a kétharmad. Végeredmény pedig csak napok múlva lesz.
Hirdetés

Bár az egyértelmű, hogy a Fidesz megnyerte a magyarországi országgyűlési választást, az egy darabig még nyitott kérdés marad, hogy megmarad-e a kétharmados többsége a parlamentben. A budapesti 15. számű választókerületben Kunhalmi Ágnes, a baloldal jelöltje a voksok98,68 százalékának összeszámolása után 22 szavazattal van lemaradva a fideszes jelölt mögött. Százszázalékos feldolgozottság viszont csak napok múlva lesz.

Az állandó magyarországi lakcímmel jelentkezők akkor is szavazhattak saját lakhelyük jelöltjére, ha a választás napján nem tartózkodtak lakóhelyükön. Ezért minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, és az ott leadott szavazatokat most vasárnap nem számolták meg. Ezekhez teszik hozzá az átjelentkezéses szavazatok borítékjait is.

De ebben a körzetben nemcsak az átjelentkezős szavazatok fordíthatják meg az eredményt, hanem az is, ha újraszámolják a 383 érvénytelen szavazólapot. És ez azért fontos, mert a Fidesz a dolgok mostani állása szerint az éppen a kétharmadot jelentő 133 mandátummal rendelkezhet (96 egyéni és 37 listás). Ha viszont Kunhalmi nyer, akkor a Fidesznek 132 mandátuma van, és nincs kétharmada, ha nem nyer, akkor pedig van.

A külképviseleteken leadott listás és egyéni szavazatokat és az átjelentkezők voksait csak később, legkorábban április 12-én összesítik. Vagyis ekkor dőlhet el a kétharmad sorsa.

Hirdetés