Jól alszik Viktor

Besöpörte, amit besöpörhetett: úgy nyerte meg a Fidesz az országggyűlési választásokat, hogy bár 700 ezer szavazatot vesztett 2010-hez képest, még a kétharmados többség is összejöhet.
Hirdetés

01:17 Mesterházy Attila sem gratulál a Fidesz győzelméhez, mert a Fidesz szerinte úgy változtatta meg a választási jogszabályokat, hogy azok neki kedvezzenek, és olyan ellenszél fújt a közmédiában, hogy ezek miatt Mesterházy a választási versenyt teljesen tisztességtelennek véli.

„Magyarország nem jogállam és nem demokrácia, sőt nem is szabad” - jelentette ki. Akinek gratulál, az az LMP, és a Jobbik ugyan örülhet az eredményének, de Magyarország vesztett a Jobbik erősödésével.

00:15 Bibliai hasonlattal kezdte beszédét Schiffer András: átmentek a tű fokán. Azt mondta, erre büszkébb, mint amikor négy évvel ezelőtt 7,48%-ot ért el a választásokon. Gratulált a Fidesznek, és Mesterházynak is, aki szerinte olyan pályán állt helyt, amely az előbbi párt fele lejtett. A Jobbik sikere meglátása szerint jelzés értékű: „Ebben az országban százezrek dühösek, elkeseredettek. Éppen ezért számunkra a következő négy évben az az igazi kihívás, hogy nekik megmutassuk: van más választás, mint a szélsőjobb és a populizmus.”

Schiffer azt mondta, az LMP-nek sikerült megakadályozni a narancskétharmadot. Ezzel a nótával gratulálunk!

00:48 Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy nem hajlandó rosszat mondani sem Mesterházyról, sem Bajnairól, sem Fodorról. Erre azért még aludnánk egyet.

00:40 Vona Gábor egyik szeme sír, a másik nevet: mert ugyan a célját nem tudta elérni, az elmúlt 24 évet nem tudta lezárni, viszont a Jobbik támogatottsága folyamatosan növekszik. Kiemelte: a Jobbik számtalan választókerületben behozta a baloldalt, ugyanakkor nem sikerült az áttörés, amelyet az egyéni körzetekben szerettek volna elérni. Vona Gábor azt üzente szimpatizánsainak, hogy nem adják fel. „Holnap leporoljuk magunkról a port és 2018-ban meg fogjuk nyerni a választásokat” – jelentette ki.

00:35 Ahogy Bajnai Gordon is kimondta: súlyos kudarcot szenvedett a kormányváltó összefogás, és súlyos csalódás az eredmény. A volt miniszterelnök szerint a magyarországi baloldal nem volt képes hiteles üzenetet, vonzó ajánlatot megfogalmazni és eljuttatni Magyarország többségéhez. Másrészt nem győzték a Fidesz médiafölényét, ezért Bajnai nem is gratulál a Fidesz győzelméhez.

Bajnai Gordon csalódott

A vereségből levonják a szervezeti és személyzeti következményeket, de nem adják fel a céljaikat, mert hisznek egy békés, haladó európai Magyarországban – közölte az Együtt-PM vezetője. Hétfőtől pedig újra kampányol az Együtt PM, de már nem a baloldali összefogásban, hanem külön a május 25-i EP-választásokra.

00:30 Esik eső karikára, nem rossz, nem rossz, de egy Székely Himnusz azért elcsúszott volna, Balogh úr. Az Emberi Erőforrások első embere olyan kimunkált hangorgánummal rendelkezik, hogy biciklit lehet hozzá támasztani. 

00:20 Győztünk, de nem is akárhogy – mondta Orbán Viktor, és ebben, mi tagadás, igaza van. A régi-új miniszterelnök mindenkinek megköszönt mindent, a külhoni magyar állampolgároknak is, mert „a Fidesz-KDNP olyan nagy arányú győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni”. A Fidesz európai rekordot ért el, az európai pártok között a legnagyobb arányú támogatást kapta. Magyarország ma a legegységesebb nemzet Európában. 

00:14 Miközben Orbán Viktor győzelmi beszédét tartja, jött a hír: a szavazatok 79,83 százalékos feldolgozottságánál a Lehet Más a Politika átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt a vasárnapi országgyűlési választáson, és öt mandátumot szerzett.

Ezzel a 199 országgyűlési helyből 133 jut a Fidesz-KDNP-nek. Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 37, a Jobbik 24 képviselőt delegálhat a parlamentbe. A Fidesz-KDNP 133 képviselője azt jelenti, hogy a koalíció ismét kétharmadot szerzett az Országgyűlésben.

00:03 Partner-e vagy? – kérdezték Kelemen Hunort a Fidesszel való viszonyáról az Egyenes Beszédben. A Románia Magyar Pacifista Szövetség elnöke kivágta a rezet Kálmán Olgánál: „Az RMDSZ 90%-os támogatottságával nem kell háborúzni. Nem vagyunk egymásnak ellenfelei, ellenségei” Ja, még volt egy éles meglátása: „Ez a szavazás egy szimbolikus történet, nem egy gyakorlati kérdés” – oszlatta az illúziókat az ATV műsorában a Szövetség elnöke.

23:44 A levélben leadott szavazatok alapján a magyar parlament gyakorlatilag egyszínű lenne. A levélszavazatok 60,15 százalékánál ugyanis a helyzet a következő: a Fidesz 94,89 százalékot szerzett, a Jobbik 2,41 százalékot, a kormányváltók kemény 1,60 százalékot, az LMP szinte láthatatlan, 0,47. A teljes lista:
1. FIDESZ-KDNP (94,89 százalék, 20.538 szavazat)

2. JOBBIK (2,41 százalék, 521 szavazat)

3. MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP (1,60 százalék, 347 szavazat)
4. LMP (0,47 százalék, 102 szavazat)
5. ZÖLDEK PÁRTJA (0,17 százalék, 36 szavazat)
6. SEM (0,09 százalék, 20 szavazat)
7. SZOCIÁLDEMOKRATÁK (0,06 százalék, 12 szavazat)
8. KTI (0,05 százalék, 11 szavazat)
9. EGYÜTT 2014 (0,05 százalék, 10 szavazat)
10. A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT (0,04 százalék, 9 szavazat)
11. MUNKÁSPÁRT (0,04 százalék, 8 szavazat)
12. FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT (0,03 százalék, 7 szavazat)
13. JESZ (0,03 százalék, 6 szavazat)
14. ÖSSZEFOGÁS (0,02 százalék, 5 szavazat)
15. MCP (0,02 százalék, 5 szavazat)
16. ÚDP (0,02 százalék, 4 szavazat)
17. SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI (0,01 százalék, 3 szavazat)
18. ÚMP (0,00 százalék, 1 szavazat)
    
Az országos pártlistákra levélben leadott összes érvényes szavazat: 21.645
 
A levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárok száma: 193.793
    Érvényes szavazási iratok száma: 87.972
    Érvényes szavazólapok száma: 21.645
    Érvénytelen szavazólapok száma: 28


23:34 A Fideszt most már elég nehéz lesz megverni. 60,20 százalékos feldolgozottságnál a részvétel is 60 százalék fölött van. Az eredmények szerint a Fidesz 45,52 százalékot ért el, a kormányváltók 24,35-öt, a Jobbik 21,32 százaléknál tart, az LMP nagyon a küszöb környékén, 4,79 százaléknál.

23:17 Az ATV megkérdezte Gyurcsányt, gratulál-e Orbánnak, ha (!) győz a Fidesz-KDNP. Gyurcsány erre azt válaszolta, nincsenek beszélőviszonyban, ezért nagyon csodálkozna ha fölvenné a telefont. VEDD FEL NEKI, VIKTOR! Kérve kérünk.

22:51 Megvannak az első részeredmények, országos szinten. A feldolgozottság: 36 százalékos. Ezek szerint a Fidesz-KDNP vezet 47,02 százalékkal, második helyen a baloldali összefogás 23,24 százalékkal, a Jobbik a harmadik helyen 21,62 százalékkal, az LMP pedig egyelőre küszöb alatt, 4,48 százalékkal. 

22:34 59,74 százalékos a részvételi arány az ATV szerint. 2010-ben 64,20 százalékos volt.

22:05 Bezárták Magyarországnak mind a 10 386 szavazókörét – jelentette be pár perce Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján. (Innen is csókoltatjuk!) Azért nem egységesen hétkor volt mindenhol az urnazárás, mert az átjelentkezők miatt elhúzódott a voksolási folyamat.  

22:01 Bajnai Kordon csalódott. (Bocsánat, Gordon.) A részvételi arányban. Azt remélte, többen mennek el majd szavazni. Többet azután mond majd, ha az eredmények is ismertek lesznek. A fideszes Rétvári Bence viszont elégedett a szavazókedv alakulásával.

A (magyar idő szerint) 17:30-as 56,77 százalékos részvételi arány elemzők szerint azt jelezheti előre, hogy pár százalékkal kisebb lesz a részvételi arány, mint 2010-ben.

21:57 Így néz ki a Bálna belülről. Választási koktélparti, ahol a dídzsé szintén a királyi tévé, az m1 csatorna.

A Bálna belülről

21:50 Budapesti pandamacink jelenti:

Amíg fent a Bálnában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök lelkesen bámulja a kisebb képernyőt, miközben Székely István magyarázza, hogy épp mit lát, a Fidesz-szimpatizánsok a Bálna mögött várják az eredményeket.

Megérkezett az Erdélyi Magyar Néppárt népesebb csoportja is. Láttunk két SZNT-st, szóval itt van mindenki. Többet nem beszélünk haza, jelenleg szolidarizálunk a gyalogmagyarokkal. Mondjuk sokat nyom a latban, hogy itt kint lehet cigizni. 

Fidesz eredményvárója

És nem csak: ez van kint!!! Nem csoda, hogy jobban érzik magukat a nép egyszerű fiai.

Fidesz előtti buli

21:46 Mivel a Fidesz nem engedte be a 444.hu-Cink tandem, a Magyar Narancs és a Hir24 tudósítóit a ma esti választási rendezvényére, a Demokratikus Koalíció pedig a közmédia és a Hír TV újságíróit nyilvánította persona non gratának, a HVG, az Index és az Origo is kihagyja mindkét párt rendezvényét. Pedig mennyit veszíthetnek!

21:42 Bakk Miklós, aki ma estére vállalta a Főtér házi elemzőjének szerepét, értékeli az első előrejelzéseket:

A Nézőpont Intézet eredményei exit-poll-ként jelentek meg itt-ott. Azonban telefonos közvéleménykutatás volt, amelynek a prediktív ereje gyengébb. Ha ezeket a számokat bevisszük a mandátumszámításba, akkor a következő eloszlás körvonalazható:
 
A 199 mandátum közül 198 vagy 199 kerül kiosztásra a pártok között, a nemzeti kisebbségek számára fenntartott mandátumok közül legtöbb egy kelhet el csupán…
 
A 198 mandátumból 92 listás és 106 egyéni kerületi. A 92 mandátumból a Fidesz 48%-al kb. 44-et szerezhet. Ez azt jelenti, hogy a kétharmadot jelentő 133 mandátumhoz 89-et kell elnyernie a 106 egyéni választókerületben. Ez ugyan nem lehetetlen, minden attól függ, hogy a szavazatok területi megoszlása az egyéni kerületek között mennyire egyenletes.
 
Ez lehet egy első, nagyon grosso modo mandátumbecslés.

21:39 A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Dr. Patyi András kifejezetten hitelesen hatódott meg attól, hogy bejelenthette: az NVI (magyar idő szerint) 19:10-kor bontotta fel az első levélszavazatokat, amelyekben a könnyítetten honosított határon túliak voksoltak.

21:10 Kelemen Hunort is elnyelte a fideszes cethal, a Bálna. Tamás Sándor a Facebookon buktatta le az alábbi fotóval, amelyen az RMDSZ elnöke Székely István főtitkárhelyettessel (középen) mélyül el a helyzet elemzésében.

Hirdetés

Kelemen Hunor a Fidesz eredményváróján

21:08  Budapesti kémünk jelenti: Megérkeztünk a Bálnába (a Fidesz eredményvárójába). Itt van Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, és itt kolbászol Bíró Zsolt MPP-elnök is. Érkezik Tőkés László EP-képviselő. 

Ingyen van a bor és a szukk, cigizni viszont csak a Bálna előtt lehet. 

balna

 

21:05 Az első és szerinte egyetlen exit poll eredménye alapján Török Gábor elemző azt írja a személyes Facebookján, hogy a Fidesznek a 48 százalékkal bőven megvan a kétharmad. Az Index mandátumszámlálója szerint szűken, de összejön a kétharmados többség a kormánypártnak.

21:01 Rekorderek a csíkiak: nem kevesebb, mint 60 ezer választási levélcsomagot a székelyföldi magyar főkonzulátuson adtak le. Sokan egy időben akartak szavazni magyarországi honfitársaikkal. És jó néhányan ünneplőben érkeztek a történelmi eseményre. Az utolsó csíki voksoló egyébként Papp Előd volt, az EMNP alelnöke. 


Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándorral együtt a Facebookról jelentkezett be: „A Fidesz meghívására eljöttünk a választások eredményvárójára a Bálnába. Nemrég érkeztünk meg:)”

20:45 85 százalékos volt a szavazási részvétel a kolozsvári és a csíkszeredai konzulátuson – mondja be az m1 híradója. Bukarestben csaknem száz százalékos.

Csak a csíkszeredai irodához közel 60 ezer szavazat érkezett, ezek közül mintegy ötvenezret az ottani demokráciaközpont vitt be a konzulátushoz.

Budapesten a Nemzeti Választási Irodánál elkezdték felbontani a levélszavazatokat. Az iroda 80 munkatársa dolgozik a szavazatok beszkennelésén, de a gépi számlálás mellett a hivatal dolgozói is összeszámolják a voksokat. 

 

Exit poll

20:20 Ééés megérkezett az első exit poll: a Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a Kormányváltó Összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék – írja a hirado.hu portálon.

A vasárnap, 1200 ember megkérdezésével készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

20:10 Budapesti kémünk máris jelentkezik:

Fura: míg a földfelszínt a Fidesz uralja, a metrókat az ellenzék. Ha most valami ballib portálnak tudósítanék, messzemenő következtetést vonnék le ebből a tényből, földalatti mozgalmat emlegetnék, vagy megidézném a régi szamizdatos időket az underground fogalmának idecibálásával. 

Egyébként nyugalom van a város általam látott részében. A Ferenciek terén jobbikos lufikat kötöztek a behajtani tilos táblára, még egy szimbolikusan is értelmezhető aktus. De nem értelmezünk, a Ferenciek terére sörözni jöttünk. 

 Metró

felvonoUtca 

19:30 Az Index bojkottjával folytatódik a voksolás mellett a nap legizgalmasabb társasjátéka, a ki kit tilt ki honnan. A 444.hu tegnap este tudta meg, hogy munkatársa mégsem mehet a Fidesz eredményvárójáról tudósítani, ahol aztán a cink.hu és a Magyar Narancs akkreditációját is visszavonták. Majd kiderült, hogy az MTV, az mno.hu és a Hír TV a Demokratikus Koalíciónak nem fér bele.

Az Index válaszul ma bojkottálja a Fideszt és a DK-t: a szerkesztőség szerint a nyilvánosság ilyen korlátozása a pártok részéről érthetetlen és elfogadhatatlan, ezért tudósítói ott lesznek ugyan ezeknek a pártoknak az eredményváró esti rendezvényén, de az akkreditációt igénylő területekre nem lépnek be. Reggel Orbánék az MTI fotósát tiltották le, mindez részletesebben itt.

 

18:30 Itt ülünk, másként nem tehetünk, a Főtér szerkesztőségében, és várjuk, hogy történjék valami izgalmas a magyarországi országgyűlési választásokon. Az első exitpoll-eredményekig – és az első hivatalos eredményekig – még van egy kis idő, úgyhogy felhívnánk a figyelmet arra, kedves régi és új magyar állampolgárok, hogy este 7 óráig még lehet szavazni.

A szabad választás ugyanis fontos, itt át is adnánk a szót Cseh Tamásnak: 

Hogy miként dönt a fentebb idézett magyar szavazó, még nem tudni, de velünk együtt izgulhatja át az estét bárki, akit érdekel az első olyan választás, ahol a külhoni magyar állampolgárok is szavazhatnak. A választási híreken, eredményeken, értekeléseken túl vendégünk lesz Bakk Miklós politológus, aki jól megszakérti nekünk a fejleményeket. 

Ő elöljáróban annyit mondott el, hogy két dologra kell odafigyelni: a) bejut-e az LMP, mert ha nem, akár Schiffer lemondása is várható; b) a baloldali összefogás/kormányváltás veszít, és már vasárnap este elkezdődhet a bűnbakkeresés.
 
Továbbá – reményeink szerint – bejelentkezik majd budapesti kémünk, aki hangulatjelentéseket küld a magyar fővárosból, sőt ha minden igaz, a legesélyesebbnek ígérkező párt esti rendezvényéről is. Ha elfelejtették volna, róla van szó:

 

 

Tartsanak velünk, és frissítsék az oldalt, ha azt szeretnék, hogy a cikk is frissüljön!

 

Hirdetés