Vádat emeltek Zsák Malina Hedvig ellen

Hamis tanúzás és eskütétel miatt vádat emeltek a felvidéki Zsák Malina Hedvig ellen. A nyolc éve tartó pereskedésnek még közel sincs vége.
Hirdetés

A szlovákiai magyar nő ellen – akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – 2007-ben indítottak eljárást, miután megveretése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy vallotta. Ezt az eljárást idén januárban zárták le, azzal, hogy várhatóan vádemelési eljárást kezdeményeznek majd.

A szlovák főügyészség szerdán Zsák Malina Hedvig ellen az ügyében illetékes nyitrai járásbíróságon vádemelési eljárást kezdeményezett hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt – erősítette meg az MTI-nek Andrea Predajnová szóvivő. Hozzátette: a főügyészség új vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az évek óta húzódó ügyeket mihamarabb lezárja, a minimálisra csökkentve ezzel az érintetteket és társadalmat érő traumát”.

Zsák Malina Hedvig családjával együtt február elején Szlovákiából Győrbe költözött, miután tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot. A költözést azzal indokolta, hogy az ellene folytatott eljárás során ő és családja sorozatos meghurcoltatásnak volt kitéve. A vizsgálat évei során a közben kétgyermekes édesanyává vált volt diáklányt az ügyészség több alkalommal is berendelte elmeorvosi vizsgálatra – amelyeket különböző okokból, érdemben egyszer sem folytattak le -, azzal az indokkal, hogy fel akarják deríteni milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. A nő többször is jelezte: átköltözésük után is eleget fog tenni az esetleges meghallgatásokra vagy tárgyalásokra szóló idézéseknek.

Ügyvédje, Roman Kvasnica, aki újságíróktól értesült a főügyészség vádemelési indítványáról, az MTI-nek pénteken azt mondta: megdöbbentette, hogy az információkat nem vele vagy védencével közölték elsőként. Hozzátette: a vádemelési indítvány részleteinek a jövő héten próbál majd utánajárni, s arról csak annak ismeretében fog véleményt mondani.

Hirdetés

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) csalódottságát fejezte ki a vádemelést illetően. Richard Sulík, az ellenzéki párt elnöke azt állítja, hogy az egész ügy már az elejétől fogva a politikáról szól. „Az, ahogy a Szlovákiát uraló maffia az asztal alá söpörte a Gorilla-ügyet, a szlovák titkosszolgálat panamázását, az emissziókkal elkövetett hűtlen kezelést… ezzel szemben ez valódi pofátlanság.” – mondta Sulík. Az SAS elnöke azt is szeretné tudni, hogy milyen szerepet játszott a vádemelésben az új főügyész, Jaromír Čižnár.

A Fair-play Szövetség szerint bocsánatkéréssel tartoznak Hedvignek, nem vádemeléssel. Pavol Lacko, a szövetség elnöke szerint sokkoló, hogy vádemelés történt az elhibázott rendőrségi nyomozás, kétes orvosi vélemények és az emberi jogok megszegése után. Elmondása szerint megdöbbentő, hogy az ügyészség hét év után sem képes megmagyarázni, hogy miben hazudott Zsák Malina Hedvig. „Ezzel a tettével az ügyészség megrendíti az emberek bizalmát.” – tette hozzá  Lacko.

Hirdetés