Jó hírek a földekről

Tavaly végre több terményt exportáltunk, mint amennyit külföldről vettünk, és feljavítjuk az öntözőrendszereket. Fügét az aszálynak!
Hirdetés

A jó gabonatermésnek köszönhetően húsz deficites év után ismét pozitív lett Románia mérlege a mezőgazdasági külkereskedelemben – írja a maszol.ro hírportál.

2013-ban az export értéke 324 millió euróval haladta meg az importét, míg 2012-ben még 745 millió eurós volt a deficit. A többlet onnan adódott, hogy 30 százalékkal többet exportáltunk, összesen 5 milliárd euró értékban, míg az import értéke csak 2,4 százalékkal növekedett.
 
Hogy ez a trend folytatódhasson, és a mezőgazdasági termények ára ne függjön annyira az időjárástól, a minisztérium befejezné az országos  öntözőrendszer-hálózat rehabilitálását. Ehhez még 370 millió euróra van szükség, amit a 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Programban biztosítanak – jelentette ki csütörtökön Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Aki 2-3 éven belül beruházna a másodlagos öntözőrendszerekbe is.
 
Eközben Korodi Attila környezetvédelmi miniszter azon agyal, honnan szerezzen pénzt arra, és hogyan kompenzálja azokat a földtulajdonosokat, akik gazdaságilag nem aknázhatják ki a földjüket, mert az Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik. Erről tegnap beszélt Dacian Cioloș mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős európai uniós biztossal, akinek tetszett az ötlet.
 

Hirdetés