Kiderül, kire szavaz a bihari magyar

Hogy kire szavaz az erdélyi magyar, nem tudjuk. De hogy kire szavaz a Bihar megyei, elárulta nekünk a Pro Democratia Egyesület.
Hirdetés

Vesztese a rendszerváltásnak az, aki a Jobbikot támogatja jelenleg, hálás a magyar állampolgárságáért az, aki Fidesszel tart, jól lemaradt, aki a KDNP-vel rokonszenvezik – de van egy olyan réteg itt, nálunk is, amelyik politikailag el nem kötelezett, és annak ellenére nem voksol a magyarországi választáson, hogy érzelmi és jelképes okokból felvette a magyar állampolgárságot is. Ez csak néhány következtetés abból a kutatásból, amelyet Bihar megyében és a Partium egyéb részein végzett a Pro Democratia Egyesület (APD).

A felmérés március 23–31. között készült, 313 személy bevonásával, a Körösök vidékén lévő településeket, főleg Bihar megyében.

Az APD képviselője szerint az átlagolt nagy végkövetkeztetés az, hogy a Bihar megyei magyar választó többnyire jobboldali, főleg a magyarországi, és nem a romániai pártokat követi, ugyanakkor nem szükségszerű, hogy magyar pártokkal kapcsolatos rokonszenvét voksával is kifejezi.

Külön kitért e kutatás arra, hogy azok, akik mégis szavaznak, mely pártlistára voksolnak innen: Fidesz-KDNP – 66%, Jobbik – 14%, JESZ/MDF – 13%, FKGP – 4%, MSZP-PM-DK – 2%, LMP – 1.

 

Hirdetés