Bejött a provokáció: magyarokat vegzálnak a hatóságok Háromszéken

Ezt jól benézték: fenyegetéssel gyanúsít a Kovászna megyei rendőrség hat Kovászna megyei fiatalt annak a román fiúnak az ügyében, aki Sepsiszentgyörgyön román zászlóval pózolt a március 15-ei megemlékezésen.
Hirdetés

Hat Kovászna megyei fiatalt gyanúsít a rendőrség azzal, hogy megfenyegettek az interneten egy sepsiszentgyörgyi fiatalt, aki román zászlóval pózolt a magyar nemzeti ünnepen. Amint arról beszámoltunk,feljelentést március 18-án a Kovászna megyei rendőrségen egy fiú, aki miután Sepsiszentgyörgyön, a március 15-én ünneplő tömeggel a háttérben a román nemzeti lobogó színeiben pompázva fotóztatta magát, feltöltötte a fényképet a Facebook közösségi oldalra. A fotó kommentelői közül többen megfenyegették a fiút tettéért. A rendőrség a feljelentést követően nyomozásba kezdett.

Az ügyet egyébként a hivatásos feljelentőként számon tartott román blogger, Dan Tănasă fújta fel.

Nicoleta Marin, a Kovászna Megyei Rendőrkapitányság szóvivője most közölte, a fiatalokat előállították, és ha beigazolódik, hogy valóban fenyegettek, pénzbírságra vagy három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Kovászna megyében 2013-ban mind a román, mind a magyar nemzeti ünnepen előfordultak hasonló esetek. A román média rendkívül nagy figyelmet szentelt egy 14 éves román kislány esetének, aki március 15-én román nemzeti színű hajpánttal jelent meg a kovásznai, magyar és román tannyelvű Kőrösi Csoma Sándor Iskolában, és a román nemzetiségű osztályfőnöke levétette vele a hajpántot.

A december elsejei román nemzeti ünnep után az kapott széles sajtónyilvánosságot, hogy egy román fiatalra azért rótt ki 500 lejes bírságot a helyi rendőrség, mert az megzavarta az ugyanakkor tartott magyar adventi ünnepséget. A fiatal fellépett az adventi ünnepség szabadtéri színpadára, és ott román zászlót lengetve azt kezdte kiabálni, hogy ez román föld.

Hirdetés