Az orvosok szinte fele füstöl

Megszakértették a dohányzást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Vannak a dohányzók, a nemdohányzók és a leszokottak.
Hirdetés

Aki nem dohányzik, az ne is kezdje el, illetve aki cigarettázik, az szokjon le, vagy legalább ne füstöljön nemdohányzó embertársai orra alá. Ez a dohányzás elleni küzdelem legfőbb célja – foglalta össze a mai marosvásárhelyi konferenciát a maszol.ro hírportál.

A MOGYE amerikai és magyarországi szakemberekkel együtt kutatja a dohányzást, amelynek mértéke itthon elrettentő: az orvosok vagy egészségügyben dolgozó szakemberek 43 százaléka dohányzik. Ezeket a statisztikákat Ábrám Zoltán programigazgató ismertette, aki elmondta, dohányzás szempontjából három csoportra szokták osztani az embereket: akik nem dohányoznak, akik igen, és akik leszoktak. 
 
A világon nagyjából 1,3 milliárd ember dohányzik, többsége férfi. A nőknek csak 6 százaléka dohányzik. Míg Amerikában a dohányosok több mint felének sikerült leszoknia a cigarettáról, Romániában ez az arány alig éri el a 12 százalékot. Pedig a 70-80 százalékuk le szeretne szokni.
 
Marosvásárhelyen be szeretnék tiltani a cigarettázást a buszmegállókban, hangzott el a konferencián, mert ugyan a dohányosnak joga van rágyújtani, de a nemdohányosnak is joga van a friss levegőhöz.
 
További részletek, például hogy miben segíthet az elektromos cigaretta, az alábbi linken:

Hirdetés