Băsescu több pénzt kér a hadseregnek

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Az államfő szerint éppen ezért növelni kellene a hadsereg költségvetését.
Hirdetés
A krími helyzet miatt Traian Băsescu szerint növelni kell Románia védelmi kiadásait.
Az államfő nem tart attól, hogy Oroszország megtámadja Romániát, nem ezért kérte a Ponta-kormánytól a védelmi minisztérium büdzséjének növelését – hangsúlyozta. Az ország északi és keleti határainál olyan események zajlanak, amelyek Ukrajna területvesztéséhez vezettek, ezért sürgősen szükség van a hadsereg reagálási képességének növelésére, amihez viszont több pénzre van szükség.
 
Azt tanácsolta a kormánynak, hogy már az idei félévi költségvetés-kiigazításkor utaljanak ki több pénzt a hadseregnek, és 2015-ben is növeljék a védelemre fordított kiadásokat. 
 
Kifejtette: Dél-Oszétia és Abházia 2008-as orosz elfoglalása után az idén Ukrajna következett, ezért minden politikusnak és katonai szakértőnek fel kell tennie a kérdést, hogy „vajon mi vagy ki következhet”. „Akár a Dnyeszteren túli szakadár terület, akár ez a terület és a Moldovai Köztársaság együtt, vagy Ukrajna déli része lehet célpont. Ezeket a kérdéseket bárki felteheti, mert Oroszország kiszámíthatatlansága arra kényszerít, hogy különböző változatokat elemezzünk, akárcsak reagálási lehetőségeket” – mondta az államfő.    
 
Mircea Dușa védelmi miniszter tájékoztatása szerint, a román legfelső védelmi tanács stratégiája értelmében 2013-tól több pénzt fordít a román kormány a hadsereg korszerűsítésére, ez a program a tervek szerint 2022-ig tart. Románia és Lengyelország a múlt pénteken nagyobb NATO-jelenlétet szorgalmazott Kelet-Európában. A NATO-nak jelentősen módosított védelmi tervet kell kialakítania ahhoz képest, mint amivel az ukrán válság kialakulása előtt rendelkezett.

    

Hirdetés