Áment még nem mond az autonómiára

De már érdekli Székelyföld ortodox püspökét. Szívesen lebontaná a románok félelmeit, csak értsük meg mi is azokat. Ígéri, nem épít több templomot.
Hirdetés

Ioan Selejan kész részt venni a székelyföldi románság félelmeinek lebontását célzó román-magyar párbeszédben – jelenti ki Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke az Erdélyi Napló hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban. (A szám sajnos még nem érhető el az interneten.)

Ioan Selejan a székelyföldi román-magyar feszültségeket a két közösség közötti kommunikáció hiányának tulajdonította. „Biztosan mindenkinek jót tenne, ha elmélyítenénk a párbeszédet, megnyugtathatnánk a térség románjait, akik joggal aggódnak amiatt, hogy mi lesz velük, ha Székelyföld autonómiához jut” – jelentette ki a püspök.
 

Székelyföldön tekintélyes román közösségek veszítették el a nyelvüket és identitásukat

– állítja a püspök, példaként Mikóújfalut, Sepsibükszádot és Aldobolyt említi, ahol az emberek már csak a templomban, imáikban románok, otthon magyarul beszélnek. 
 
„Ha a magyarok számára riasztó perspektíva elveszíteni az anyanyelvüket, a kultúrájukat, akkor a székelyföldi kisebbségi románokban is ugyanezek a félelmek dúlnak. Ezért lenne logikus, ha ez a két kisebbségi félelem találkozna, hogy a döntések meghozatalakor figyelembe vegyék a másik érdekeit is” – jelentette ki a püspök.
 

Autonómiát minden régiónak

Az ortodox püspök elmondta, maga is jónak, és megvalósítandónak tartja a döntéshozatal közelítését a „területi struktúrákhoz”, de úgy véli, tisztázni kellene, hogy ez nemcsak Székelyföld számára fontos, hanem az ország más régiói számára is.
 
„Ha a többi romániai régióban is hasonló gyakorisággal beszélnének az autonómiáról, megszűnnének az azzal kapcsolatos gyanakvások, miszerint Székelyföld el akar szakadni, hogy mást akar, mint a többiek. A magyar félnek egyértelművé kellene tennie álláspontját a parlamentben, és elfogadtatnia azt a többiekkel is” – tette hozzá Ioan Selejan.
 

A templomokról áttérnek a segítségnyújtásra

Az ortodox püspök a magyar közvélemény megnyugtatására kijelentette, lezártnak tekinti a székelyföldi ortodox templomépítések fejezetét. 
 
„Van még egy befejezésre váró templom Sepsiszentgyörgyön, kettő Hargita megyében Maroshévíz környékén. Úgy ítéljük meg, hogy ezekkel elegendő templommal rendelkezünk a híveink számához viszonyítva. Néhány kápolna, imaház építésére még sor kerülhet, elsősorban kórházakban, de az ortodox egyház a továbbiakban a szociális kérdésekre, az emberek megsegítésére kívánja helyezni a  hangsúlyt” – tette hozzá Ioan Selejan.

Hirdetés