Új prefektus Háromszéken: a harmadik lesz az igazi?

Marius Popică azt a Dumitru Marinescut váltotta, aki több pert is indított a székely szimbólumok használata miatt.
Hirdetés

Úgy tűnik, nem egy nyugdíjas állás Kovászna megye prefektusának lenni. Mint ismeretes, Marinescu elődjét, Codrin Munteanut tavaly januárban váltották le – bő egy év után pedig neki is mennie kell. A két román elöljáróban amúgy közös „vonás” az, hogy előszeretettel támadták a magyar szimbólumokat, ami miatt ismételten felemelték szavukat a magyar politikusok.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke több alkalommal is kijelentette, nem tartja jó megoldásnak, hogy olyan ember töltse be a prefektusi tisztséget, aki „etnikai értelemben túlfeszíti a húrt”. „Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu is ezt tették, amikor sorozatban támadták a magyar nyelvhasználatot és szimbólumokat” – szögezte le. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is hasonlóképpen vélekedett: szerinte olyan személy kell legyen a kormány megbízottja, aki nem bántja a magyar közösséget, és egyformán őrködik a román és a magyar nyelvhasználat törvényessége felett.

Az elmúlt két év alatt a Kovászna megyei prefektusok több mint 50 közigazgatási eljárást kezdeményeztek a magyar nyelvhasználat és szimbólumok ellen, Dumitru Marinescu kormánymegbízottként több mint húsz zászlópert indított. Az új prefektus, Marius Popică eddig a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei igazgatójaként tevékenykedett.

Hirdetés