Figyeljük a postaládánkat!

Aki bújt, aki nem, ma lejár a választási regisztráció határideje. Hétfőtől érdemes figyelni a postaládákat, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda már el is kezdte a szavazói levélcsomagok postázását.
Hirdetés

A külhoni magyarok most először voksolhatnak a magyarországi választásokon. Maga a procedúra is újszerű, mivel most először próbálhatjuk ki a levélben történő szavazást. Bár ez elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában pofonegyszerű. Mindazok, akik regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál az általuk kért címre kapják postai úton a levélcsomagot. Gyakorlatilag hétfőtől indulhat a voksolás, ugyanis ettől a naptól veszik át a kitöltött levélcsomagot a konzulátusokon, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban is.

A szavazás menete

A levélcsomag felbontása után az ebben található azonosító nyilatkozatot kell elsőként kitölteni a lakcímkártya adatai szerint. A boríték tartalmazza a szavazólapot a pártlistával, ezek közül „x” vagy „+” jellel kell kiválasztani azt, amelyikre szeretnénk szavazni. Fontos, hogy pontosan töltsük ki a nyilatkozatot, és alá is írjuk azt, mert a hiányos vagy elrontott nyilatkozat érvénytelen szavazatot jelent. A szavazólapot végül egy második borítékba kell helyezni, amit egy biztonsági ragasztócsíkkal kell lezárni. Az így leadott voks után a válaszborítékokat a külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban lehet leadni, ugyanakkor ingyenesen postai úton is lehetséges ezek célba juttatása.
Fontos szem előtt tartani, hogy április 5-ig kell eljusson a külképviseletekre a szavazatunk, máskülönben érvénytelen lesz.

Hirdetés