Három színt ismernek

Szerdáról csütörtökre virradóan ismeretlen tettesek piros, sárga és kék festékkel mázoltak össze négy helységnévtáblát Szatmár megyében. Batizon, Gombáspusztán, Sárközújlakon és Avasújvároson zavart be a magyar felirat.
Hirdetés

„Hogy nem csak egy hirtelen felindultságból elkövetett rongálás történt, bizonyítja, hogy valamennyi, a 19-es országút mentén lévő tábla magyar nyelvű feliratát lefestették. És nem csak egy színű festékkel, hanem piros, sárga, kék színű réteget vittek – vélhetően fújtak – a táblákra.” – írja a Szatmár.ro. 

A hírportál által megkeresett települések magyar polgármesterei felháborodással fogadták a hírt, és ígéretet tettek arra, hogy mihamarabb eltüntetik a festéket a magyar feliratokról.
 
Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy mindeddig nem voltak jellemzőek Szatmár megye közösségére a magyarellenes megnilvánulások, és valószínűleg néhány, „szellemileg visszamaradott egyén” követte el a rongálást. Ígérete szerint még a pénteki nap folyamán feljelentést tesz a rendőrségen.
 
Ugyancsak csütörtökön Szatmáron is tüntettek a „magyar szeparatizmus” és az autonómia ellen. Összesen hatan gyűltek össze a  Közigazgatási Palota előtt, ahol többek között azt skandálták, hogy Erdély soha nem volt Magyarország része, továbbá hangot adtak azon véleményüknek is, hogy a romániai magyarság máris szélesebb körű jogokat élvezhet, mint amilyet megérdemel. 

Fotó: Szatmár.ro

Hirdetés