A temesvári „szégyenoszlop” ellen áll ki Borbély László

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is síkra száll a magyarság számára sértő üzenetet hordozó osztrák emlékmű temesvári köztéri felállítása ellen. Nehéznek tűnik Nicolae Robu polgármester meggyőzése.
Hirdetés

Nicolae Robu temesvári polgármesterrel a magyarság számára sértő üzenetet hordozó osztrák emlékmű köztéri felállításáról szeretne tárgyalni Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, és azt szeretné elérni, hogy ez ne történjen meg.

Erről Borbély szerdai temesvári látogatásán számolt be.

„Egy kicsit temesvári is vagyok, mert itt töltöttem az egyetemi éveimet, amelyekre mindig szívesen emlékszem vissza. Politikusként is nagyon sok időt töltöttem Temes megyében a 2005-ös árvíz idején, amikor több mint ezer házat építettünk fel az árvízkárosultaknak” – mondta temesvári sajtótájékoztatója bevezetőjében Borbély László.

Amint arról beszámoltunk, korábban már elhangzott, hiába tiltakozik az RMDSZ, hiába ad ultimátumokat és fenyegetőzik tüntetésekkel, Temesvár polgármestere, Nicolae Robu nem akar lemondani arról, hogy a Hűség szobrát jelenlegi helyéről, a Hősök temetőjéből a Bălcescu térre helyezzék át.

A magyarok által „szégyenoszlopnak” nevezett, neogótikus stílusú emlékművet az 1848-as magyar szabadságharcosok elleni osztrák győzelem tiszteletére állították egykoron, és Ferenc József császár adományozta a városnak.

 

Hirdetés