Lehet, hogy nem Fico lesz az új szlovák elnök

Első helyen végzett ugyan Robert Fico jelenlegi miniszterelnök a szlovákiai államfőválasztások első fordulójában, de lehet, hogy mégsem költözhet be az államfői rezidenciára. Előnye ugyanis kisebb a vártnál.
Hirdetés

Nagy meglepetésekkel zárult a szlovákiai államfőválasztás első fordulója. Robert Fico nyert, de nem lehet boldog: alig verte meg Andrej Kiskát, és nehéz elképzelni, hogy ne adódjanak össze az ellenfelek szavazatai a második körben. Bár a részletes elemzések még váratnak magukra, de kijelenthető, hogy az előzetes várakozásokhoz képest Robert Fico kormányfő az elnökválasztás első fordulójának nagy vesztese, a felmérésekhez képest mintegy 10 százalékkal kevesebbet szerezve, csupán 28 százalékot gyűjtött be szombaton. A kormányfő jócskán megtépázott tekintéllyel kerülhet ki az elnökválasztásból, jelentős népszerűségvesztése pártjára is hatással lehet.

Fico az eredmények közzétételét követően arra hivatkozott, hogy magasabb részvételi arányra számítottak, ám az szinte hajszálpontosan megegyezik az öt évvel ezelőttivel (43,4). Fő ellenfele, a független Andrej Kiska az utolsó felméréseknek megfelelő eredménnyel került a második fordulóba, megszorongatva a kormányfőt. A választások egyik legnagyobb meglepetése viszont a függetlenként induló parlamenti képviselő, Radoslav Procházka, aki a felméréseket jócskán túlteljesítve, kis híján utolérte Andrej Kiskát, és 20 százalék fölötti eredményt ért el. Procházka jól szerepelt az utolsó vitaműsorokban, higgadt fellépésével sokakat meggyőzhetett.

Bár – ahogy Fico is jelezte –  választás második fordulójáig sok idő van hátra, és a kormányfő mobilizálhatja szimpatizánsait, a Fico-ellenes jelöltek meglehetős szavazatfölényben vannak, és a kormányfőnek minden bizonnyal nagyot kellene gurítania ahhoz, hogy a kedvezőtlen eredményt megfordítsa. Maximálisan mobilizálnia kellene szavazótáborát, és egyúttal abban bíznia, hogy Procházka, Kňažko és Bárdos szimpatizánsai kevéssé hajlandók Kiskára szavazni. A Fico-ellenes erők viszont vérszemet kapva, összefogva akár megalázó vereséget is mérhetnek a kormányfőre. Iveta Radičová kormányfő ugyanakkor úgy véli, Fico veresége még egyáltalán nem vehető biztosra.

Bárdos Gyula pohara félig tele lett és félig üres maradt, láthatólag az MKP szimpatizánsokat ugyan mozgósította, de rajtuk kívül kevés sikerrel szólította meg a magyar szavazókat. A választási eredményekből úgy tűnik, hogy a Híd szimpatizánsai pártjuk jelöltjét és a nemzet hívó szavát egyaránt ignorálva Andrej Kiskára szavaztak.

 

Hirdetés