Wesselényi-utódok: mindent vissza

Nem lehet panaszuk 2014-re Wesselényi báró leszármazottainak: az év elején a kolozsvári Jósika palotát kapták vissza, majd pedig több száz hektárnyi erdőt Szilágy megyében.
Hirdetés

Bánffy Toma, Bánffy Adalbert és Böjte Cristina ez év elején nyerték meg a Kolozsvár központjában lévő Jósika palota visszaszolgáltatásáért indított pert, most pedig hatalmas erdőterületekkel gazdagodtak Szilágy megyében. A legnagyobb ezek közül 522 hektár, és Nyirsid község közigazgatása alá tartozik. Ugyanitt van egy 11 hektáros terület is, amelyért jelenleg is pereskednek az örökösök, és egy kőbánya, amely ugyancsak a Wesselényi család tulajdonában volt. Ez utóbbiért az önkormányzat egy hektárnyi legelőt ajánlott fel, és úgy tűnik, hogy az örökösök beleegyeznek a cserébe. Részt kértek ugyanakkor az iskola, illetve a Polgármesteri Hivatal épületéből is: ezt elutasította a bíróság, kártérítést ítéltek meg viszont számukra a községközpontban lévő kultúrotthon esetében. A nyirsidi Polgármesteri Hivatal képviselői szerint a Wesselényi utódok szinte semmilyen „kapcsolatot” nem tartanak örökségükkel: „Majdnem mindent eladtak rögtön azután, hogy visszakapták, egy mintegy tíz hektáros területet kivéve” – nyilatkozta egy illetékes.

A három örökös csak egy ágát képviseli a Wesselényi családnak. A leglátványosabb visszaszolgáltatás Eva Ianicicau nevéhez fűződik, aki jelenleg a zsibói Wesselényi kastély tulajdonosa. Az épület rajta van a történelmi műemlékek listáján, értékét mintegy 1,5 millió euróra becsülik, és új gazdát keres: egy, az örökösnő által kiválasztott ügyvédi iroda bocsájtotta áruba.

Hirdetés